Укидање српске основне школе у Скадру 1934.

  • Dalibor Velojić Institut za srpsku kulturu - Priština / Leposavić
Ključne reči: Српска основна школа у Скадру, Албанија, Краљевина Југославија, просветна политика

Sažetak


Српска основна школа у Скадру основана је 1828. године и била у надлежности црквено-школске општине. У периоду између двасветска рата школа је, иако је зависила од албанске државе, одржавала тесну везу са југословенским конзулатом у Скадру, а преко њега и са посланством у Тирани. Југословенске власти, тачније Министарство просвете и Министарство иностраних послова, водећи рачуна о томе да се превише не умешају у албанску унутрашњу политику, настојале су да школу опреме уџбеницима на српском језику, као и да обезбеде адекватан учитељски кадар. Пре свега, водило се рачуна о задржавању српског језика у школи, пошто је албанска просветна политика предвиђала извођење већег дела наставе на албанском.

          Албанска политика подржана од Италијана, имала је за циљ културну и просветну интеграцију албанског друштва. Увођење наставе на албанском језику, наметање албанских учитеља, као и промена имена школе, резултати су такве политике националне хомогенизације.

          Школа је укинута коначно 1934. године након измене албанског устава и доношења новог просветног закона. Да би сузбила италијански утицај, албанска влада одлучила је да настава и васпитање албанских грађана пређе искључиво у надлежност државе. Само укидање иницирали су албанско-италијански конфликти, услед којих су све стране школе на територији Албаније укинуте, њихове зграде предате министарству просвете на коришћење, а просветни персонал отпуштен и замењен албанским. Југословенска држава могла је једино да ублажи последице ове денационализације довођењем ученика на школовање у Југославију, али је то дало слабе резултате.  

Reference

Krizman B. (1975). Vanjska politika Jugoslavenske države. Zagreb: Školska knjiga.

Аврамовски Ж. (1986). Балканска Антанта. Београд: Институт за савремену историју.

Велојић Д. (2016). Ратни планови војске Краљевине СХС/Југославије према Албанији 1928–1938. Баштина, 41, 145–155.

Димић Љ. (1990). Школско питање и односи између Југославије и Албаније 1918–1939. Становништво словенског поријекла у Албанији. Цетиње, 907–924.

Милак Е. (1987). Италија и Југославија 1931–1937. Београд: Институт за савремену историју.

Павловић С. (2001). Историја Балкана. Београд: Клио.

Протић Ф. (1914). Српска школа у Скадру. Цетиње: Обод.

Objavljeno
2021/12/17
Rubrika
Оригинални научни чланак