Прилог проучавању злочина Исије Фератагића

  • Vesna Zarković Institut za srpsku kulturu - Priština / Leposavić
Ključne reči: Срби, Арбанаси, Исија Фератагић, Митровица, злочини, турске власти

Sažetak


Слабљење Османског царства крајем XIX и почетком XX века негативно се одразило на положај српског становништва Косовског вилајета. Лошој ситуацији доприносили су и поступци Арбанаса који су били у тесној спрези са турским властима. Сва села, све вароши и варошице у Старој Србији, насељене Турцима и Арбанасима, као и мешовите средине, имале су бројне насилнике који су се истицали по својим злоделима. Један од таквих, поред осталих, који су утицали на збивања у Митровици и околини, био је Исија Фератагић. Конзул из Приштине Сима Аврамовић је наводио да се Фератагићу ставља на терет неколико убистава међу којима и Бећир аге Ћоровића, Малић бега Призренца, заптијског јузбаше, два отпуштена војника из Сјенице, Глигорија Костића и Ђорђа Стерђевића. Поред убистава, он је свакодневно претио Србима, прогонио их, уцењивао, глобио, пресретао на путевима и заробљавао. Његова злодела су их неретко доводила у ситуацију да, под притиском, напусте своја огњишта и пронађу уточиште у Краљевини Србији.

Турске власти су често биле незаинтересоване да спрече арбанашке изгреде, а војне интервенције су углавном прерастале у сукоб војске и Арбанаса. У немогућности да даље подносе терор Срби из Митровице су више пута слали жалбе мутесарифу, валији и Порти. Због сличних проблема исто је реаговао и српски народ широм Старе Србије, који је уз подршку Владе из Београда и представника Русије небројано пута упућивао жалбе турским властима и султану у Цариграду, као и представницима великих сила. Под њиховим утицајем Порта је била приморана да прихвати спровођење реформи. Исија Фератагић који се у свом деловању руководио личним интересима и најнижим поривима потиснут је у други план, а водећу улогу у овом крају преузео је Иса Бољетинац.

Reference

Батаковић, Д. Т. (1991). Косово и Метохија у српско–арбанашким односима. Приштина–Горњи Милановац: Јединство–Дечје новине.

Зарковић, В. (2014). Критско питање и прилике у Косовском вилајету. Баштина, св. 37, 123–135.

Зарковић, В. (2015). Збор Арбанаса у Пећи 1899. године и његове последице. Баштина, св. 38, 79–92.

Зарковић, В. (2021). Деловање Исе Бољетинца уочи отварања руског конзулата у Косовској Митровици. Баштина, св. 51, 425–447.

Јагодић, М. (2009).Српско–албански односи у Косовском вилајету (1878–1912). Београд: Завод за уџбенике.

Самарџић, Р. (1989). Косово и Метохија у српској историји. Београд: Српска књижевна задруга.

Секулић, В. (2005). Убиство Ђорђа Стерђевића (Етничко чишћење и немоћ дипломатије). Баштина, св. 18, 259–272.

Стојанчевић, В. (1994). Друштвено-политичке прилике међу Арбанасима у Косовском вилајету на почетку XX века и арбанашки отпор против турских рефорама 1902/1903. године. Срби и Арбанаси 1804–1912. Нови Сад: Прометеј, 207–244.

Ћоровић, В. (1992). Односи између Србије и Аустроугарске у XX веку. Београд: Библиотека града Београда.

Objavljeno
2021/12/17
Rubrika
Оригинални научни чланак