Лик С. И. Чахотина кроз његову збирку песама "У Србији и о Србији"

  • Violeta Džonić University of Niš, Faculty of Philosophy, Department of Russian Language and Literature
Keywords: емиграција, интелигенција, иностранство, конзулат, културолошка ситуација

Abstract


Предмет овог рада је указивање на постојање веома значајне збирке песама С. И. Чахотина, руског конзула у Србији крајем XIX и почетком XX века, која је била сасвим случајно откривена међу његовим дипломатским списима. Наиме, готово нико није знао да се овај веома образован човек поред своје
главне професије бави и поезијом. У раду је посебна пажња посвећена лику С. И. Чахотина: детаљно се разматрају биографске чињенице везане за његов живот како пре његовог постављења за конзула Руског Императорског конзулата у Србији, тако и после његовог доласка у Ниш, где је обављао своју дужност. Аутор пажљиво анализира историјску ситуацију у Србији и у Нишу која је обележила боравак и рад С. И. Чахотина у Србији и која је имала велики утицај на његову политичку активност и настанак његове збирке песама „У Србији и о Србији“. Рад има не само лингвокултуролошки значај, већ резултати истраживања могу бити искоришћени у сврху обогаћивања историјских података о Србији и Русији краја XIX и почетка XX века на миљеу доприноса руске емиграције у Србији.

References

Арсеньев, А. (2016). Русские в Сербии. [электронный ресурс]. URL: http//www.maznew.narod.ru/maznewtur/etap10/dn10_11/ars_11.htm (дата обращения: 26.4.2016.).

Виденовић, С. (2004). О С. Чахотину. Ниш: Нишки весник.

Књижевност и историјa VIII. (2006). Ниш: Центар за научна истраживања САНУ и Универзитет у Нишу.

Петровић, В. (2004). Света Анастасија – нада за мир  У: Народне новине,  20. август 2004. Ниш.

Чахотин, С. И. (2012). У Србији и о Србији. Приредио проф. др М. Стојановић, Ниш: Центар за научна истраживања САНУ и Универзитета у Нишу.

Штрандман, В. (2009). Балканске успомене. Београд: Загор.

Published
2022/04/09
Section
Original Scientific Paper