Фанде у Призренском и Пећком санџаку 1905–1908.

  • Vesna S. Zarković Institut za srpsku kulturu, Priština - Leposavić
Ključne reči: Фанде, Срби, Арбанаси мухамеданци, Пећки санџак, Призренски санџак, Ђаковица, злочини

Sažetak


Аутор у раду указује на ситуацију у Призренском и Пећком санџаку од 1905. до младотурске револуције 1908. године. Срби су на том простору страдали од Арбанаса римокатолика – Фанда, који су заједно са Арбанасима мухамеданцима деловали организовано. Фанде су формирале чете на чијем челу су се налазиле вође. У акцији упереној против српског становништва имали су подршку Аустроугарске и римокатоличких свештеника. Заједнички циљ им је био да из Метохије раселе Србе, који су пред разним зулумима били принуђени да напуштају или у бесцење продају своја имања и уточиште проналазе изван граница Османског царства. У раду су наведени бројни примери страдања који су утицали на додатно ангажовање конзула Краљевине Србије у Приштини да Влади у Београду предложе одређене мере за поправљање положаја.

Координирана акција Фанда и Арбанаса мухамеданаца против Срба је трајала до инцидента у џамији у селу Смонице у Ђаковичкој кази. Од тада ће ове две групе ући у отворени сукоб који ће резултирати немалим бројем убијених и рањених с обе стране. Независно од тога, зулуми према Србима се нису смањивали, а прокламовање Устава и младотурска револуција нису поправили стање у Призренском и Пећком санџаку, као ни у осталим деловима Косовског вилајета.

Reference

Аншаков, Ю. П. (2014). Российская дипломатия о положении славянского населения Старой Сербии (1902–1912 гг.). Известия Самарского научного центра Российской академии наук, т. 16. № 3. Самара: Самарский научный центр Российской академии наук, 170–189.

Богдановић, Д. (1985). Књига о Косову. Београд: Српска академија наука и уметности.

Заркович, В. (2019). Римско–католическая пропаганда на службе Австро–Венгрии в Старой Сербии в конце XIX и начале XX вв. Религия. Церковь. Общество, VIII. Санкт–Петербург: Теологический институт Евангелическо–лютеранской Церкви Ингрии, Межрегиональный центр духовно-нравственного просвещения и межрелигиозного сотрудничества, Кафедра социологии и религиоведения РГПУ им. А. И. Герцена, 270–290.

Косово и Метохија у српској историји. (1989). Београд: Српска књижевна задруга.

Микић, Ђ. (1977). Настојање Србије на отварању руског или енглеског конзулата у Пећи 1908. године. Обележја, 1, 149–167.

Микић, Ђ. (1985). Друштвене и економске прилике косовских Срба у XIX и почетком XX века (од чифчијства до банкарства). Београд: Српска академија наука и уметности.

Толева, Т. (2018). Утицај Аустроугарске империје на стварање албанске нације, 1896–1908. Београд: Институт за европске студије.

Ћоровић, В. (1992). Односи између Србије и Аустро–Угарске у XX веку. Београд: Библиотека града Београда.

Zarković, V. (2020). Fandas and Оperation of the Austria–Hungary in Prizren and Peć Sanjak (1900–1905). Баштина, 50, 271–289.

Objavljeno
2022/04/09
Rubrika
Оригинални научни чланак