"Нација на нишану": Сведочанства Рут Фарнам и Дагласа Волша са Солунског фронта

  • Milica M. Spremić Končar Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet, Katedra za anglistiku
Ključne reči: Рут Фарнам, Даглас Волш, Први светски рат, Србија, балканизам

Sažetak


Рад анализира ратне путописе Нација на нишану: Шта је једна Американка видела и учинила у напаћеној Србији Американке Рут Фарнам и Са Србима у Македонији Британца Дагласа Волша, аутора који су у Првом светском рату били ангажовани на Солунском фронту као испомоћ српској војсци. Значај ових путописа лежи у томе што Фарнамова и Волш, осим опширних записа о својим професионалним обавезама, о Србији и српском народу остављају изразито афирмативна сведочанства, чиме се дистанцирају од дискурса балканизма доминантног у јавном мњењу Велике Британије и Сједињених Америчких Држава у време када су стварали. Са посебним поштовањем пишу о српском војнику, његовој етици и о хуманом поступању Срба са ратним заробљеницима, а оштрицу критике усмеравају ка Савезницима, чија је помоћ изостала када је Србији била најпотребнија. Циљ овога рада је да укаже на позитивну слику Србије у путописима Фарнамове и Волша, неспутану предрасудама и испуњену истинском људскошћу.

Reference

Аскју, А. и Аскју, К. (2012). Опустошена земља: Србија како смо је ми видели. Нови Сад: Платонеум.

Волш, Д. (2017). Са Србима на Солунском фронту. Нови Сад – Београд: Прометеј – Радио-телевизија Србије.

Зорић, М. (2018). Сведочанства с Крфа и Солунског фронта. Одбрана, 186, 1–32.

Рид, Џ. (2015). Рат у источној Европи. Нови Сад – Београд: Прометеј – Радио-телевизија Србије.

Стобарт, М. С. (2016). Пламени мач у Србији и другде. Нови Сад – Београд: Прометеј – Радио-телевизија Србије.

Фарнам, Р. (2020). Нација на нишану: Шта је једна Американка видела и учинила у напаћеној Србији. Нови Сад – Београд: Прометеј – Радио-телевизија Србије.

Хатон, И. Е. (2018). Са женском јединицом у Србији, Солуну и Севастопољу. Нови Сад – Београд: Прометеј – Радио-телевизија Србије.

Џонс, Ф. (2015). Са Србијом у изгнанство: авантуре једног Американца са војском која не може умрети. Нови Сад – Београд: Прометеј – Радио-телевизија Србије.

Todorova, M. (1999). Imaginarni Balkan. Beograd: Biblioteka XX vek.

Objavljeno
2023/07/11
Rubrika
Оригинални научни чланак