Ставови родитеља деце типичног развоја према инклузији деце са тешкоћама у развоју у основним школама на подручју Општине Грачаница

  • Tatjana P. Kompirović Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet, Katedra za pedagogiju
  • Tatjana S. Radojević Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet, Katedra za pedagogiju
  • Marija D. Pavlović Građevinsko-saobraćajna škola, Priština -- Gračanica
Ključne reči: инклузија, инклузивно образовање,, деца са тешкоћама у развоју, ставови родитеља деце типичног развоја

Sažetak


У раду се разматрају основни конструктивни и педагошки аспекти у вези са ставовима родитеља деце типичног развоја према инклузији и важности укључивања деце са тешкоћама у развоју у редовни образовни систем. Инклузија је процес који промовише универзално прихватање и осећај припадности за све ученике, а не само физичко укључивање деце са тешкоћама у развоју у редован систем образовања. Да би се дете са тешкоћама у развоју што успешније укључило у редован систем образовања, неопходна је синхронизована сарадња школе, са једне стране, и родитеља деце са тешкоћама у развоју али и родитеља деце типичног развоја, са друге стране. Узимајући то у обзир, јасна је важност ставова родитеља деце типичног развоја према инклузији.

Сходно томе, рад је имао за циљ теоријско-емпиријско утврђивање и објашњење ставова родитеља деце типичног развоја према инклузији и важности укључивања деце са тешкоћама у развоју у редовни образовни систем. Узорак истраживања чинили су родитељи деце типичног развоја (N = 205) са подручја Косова и Метохије, из Општине Грачаница. Подаци су обрађени дескриптивном статистиком, на основу упитника који је конструисан за потребе истраживања.

Резултати истраживања показују да у испитиваном узорку родитеља деце типичног развоја постоје два поларитета ставова према инклузији и укључивању деце са тешкоћама у развоју у редовно образовање, што приказује да је неопходно непрестано радити на подизању свести јавног мњења о важности инклузије и њеном значају за сву децу, али и обезбеђивању и побољшању услова за њену пуну примену.

 

Reference

Анђелковић, М., Вучинић, В., Јаблан, Б., Ешкировић, Б. (2012). Ставови родитеља деце типичног развоја према инклузивном образовању деце са оштећењем вида предшколског узраста. Специјална едукација и рехабилитација, 11 (4), 507–520.

Вујачић, М. (2006). Проблеми и перспективе деце са посебним потребама. Зборник Института за педагошка истраживања, Београд, 38 (1), 190–204.

Вујачић, М. (2009). Могућности и ограничења инклузије деце са тешкоћама у развоју у редовне основне школе. Докторска дисертација. Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду.

Голубовић, С. (2005). Сметње и поремећаји код деце ометене у развоју. Београд: Дефектолошки факултет.

Мацура, С. (2015). Инклузивно образовање: Квалитетно образовање за све. Јагодина: Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу.

Радивојевић, Д. и др. (2007). Водич за унапређивање инклузивне образовне праксе. Београд: Фонд за отворено друштво.

Станковић Ђорђевић, М. (2013). Карактеристике личности наставника и мајки и њихов однос према инклузији деце са развојним сметњама. Докторска дисертација. Филозофски факултет Универзитета у Нишу.

Acedo, C., Amadio, M., Opertti, R. (2008). Defining an Inclusive Agenda: Reflections around the 48th Session of the International Conference on Education [programme and meeting document]. Geneva: UNESCO International Bureau of Education.

Booth, T. & Ainscow, M. (2000). Index for Inclusion: Developing Learning and Participation in Schools. Bristol: CSIE.

CETI (2006). Oslonci i barijere za inkluzivno obrazovanje u Srbiji (Supports and Barriers for Inclusive Education in Serbia). Beograd: Centar za evaluaciju, testiranje i istraživanje.

De Boer, A., Pijl, S.J., Minnaert, A. (2010). Attitudes of Parents Towards Inclusive Education: A Review of the Literature. European Journal of Special Needs Education, 25(2), 37–41.

Elkins, J., Kraayenoord, C., Jobling, A. (2003). Parents’ Attitudes to Inclusion of Their Children with Special Needs. Journal of Research in Special Educational Needs, UK, 3(2), 122–129.

Hanson, M. J. et al. (2001). After Preschool Inclusion: Children’s Educational Pathways over the Early School Years. Exceptional Children, 68(1), 65–84.

Leyser, Y. & Kirk, R. (2004). Evaluating Inclusion: An Examination of Parent Views and Factors Influencing Their Perspectives. International Journal of Disability, Development and Education, 51(3), 271–285.

Novović, T., Dimitrijević, V., Đurović, M. (2008). Vrtić i škole po mjeri deteta. Zavod za školstvo Crne Gore, Save The Children UK.

Wagner, E., Bergin, C., Nhan-O’Reilly, J. (2018). Time to Act: Providing Refugee Children the Education They Were Promised. London: Save the Children UK.

Objavljeno
2023/04/06
Rubrika
Оригинални научни чланак