Значај Просветног одељења у Француској за образовање и лечење српске омладине за време Првог светског рата

  • Milena Ž. Žikić Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu, Farmaceutski fakultet
  • Tanja Č. Milosavljević Univerzitet Azurna obala, Nica
Ključne reči: Просветно одељење у Француској, особље, образовање српске омладине, течајеви, лицеји, колеџи, лечилишта

Sažetak


Ратне прилике у Краљевини Србији, након 1915. године, поред бројних победа и пораза, проузроковале су и живот у избеглиштву. Поред народних посланика, чиновника и војника, у Француску је дошао велики број српске омладине за коју је требало организовати наставак школовања. Велике заслуге у образовању српске омладине у Француској имали су: Андре Онора (André Honnorat), француски посланик и покретач иницијативе о школовању српских ученика у Француској, Љубомир Давидовић, министар просвете у Влади Србије, и Огист Боп, француски посланик у Краљевини Србији, који су допринели да идеја заживи. Просветно одељење Министарства просвете Краљевине Србије, установљено у Паризу, било је задужено за школовање и васпитање српске школске омладине у Француској. На основу Уредбе о школовању и васпитању српске школске омладине у Француској, долазимо до података о раду и организацији Просветног одељења. У раду је приказан значај Просветног одељења у Француској за школовање српске омладине кроз све нивое образовања (основна школа, виша основна школа, учитељска и трговачка, као и лицеј, колеџ) и дат је увид у лечење српске омладине за време Првог светског рата.

Reference

Митровић, А. (1984). Србија у Првом светском рату. Београд: Српска књижевна задруга.

Николовa, М. (2009). Школовање српских ђака у избеглиштву: Француска 1916–1918. Београд: Педагошки музеј.

Петровић, Д. (2011). Француско-српски односи: 1800–2012. Београд: Институт за међународну политику и привреду.

Трговчевић, Љ. (2003). Планирана елита: о студентима из Србије на европским универзитетима у 19. веку. Београд: Службени гласник.

Трговчевић, Љ. (2005). Срби у Француској током Првог светског рата. У: М. Павловић и Ј. Новаковић (ур.), Међународни научни скуп Српско-француски односи 1904–2004. (стр. 43–55). Београд: Планирана елита.

Ћеранић, Ј. (2014). Школовање српских ђака у Француској за време Првог светског рата. У: Ј. Ћирић и М. Ђорђевић (ур.), Сто година од почетка Првог светског рата: Историјске и правне студије (стр. 459–471). Београд: Завод за уџбенике.

McLaren, E. S. (1919). A History of the Scottish Women’s Hospitals. London: Hodder & Stoughton.

Sretenović, S. (2009). Francusko-srpski odnosi u XIX i XX veku. Međunarodni problem, 61 (4), 536–558.

Objavljeno
2024/06/30
Rubrika
Прегледни чланак