ОБЈАВЉИВАЊЕ ЗАКОНА И ДРУГИХ ОПШТИХ АКАТА – СКРИВЕНЕ МОГУЋНОСТИ ЕЛЕКТРОНСКЕ УПРАВЕ

  • Zoran R Jovanovic Univerzitet u Kragujevcu Pravni fakultet
  • Stefan Andonović Univerzitet u Kragujevcu, Pravni fakultet
Ključne reči: дигитализација, електронска управа, управно место без доласка, објављивање закона.

Sažetak


Владавина права подразумева да сви грађани буду упознати са законима и општим актима које државни органи доносе. Познавање правних норми које су на снази представља темељ правне државе и организованог друштва у коме постоји правна предвидљивост и могућност планирања и доношења одлука. У ту сврху, Уставом Републике Србије, предвиђена је обавеза објављивања закона и других општих аката у јавном гласилу, пре њиховог ступања на снагу. И док је значај ове норме неспоран, чини се да у модерним условима обимног законодавног рада и огромног броја прописа који се свакодневно доносе, грађани и привредни субјекти нису у могућности да све испрате, чиме се јавља опасност од пропуштања усаглашавања са прописима и последично непоштовањем, односно штетним последицама по државу, грађане, привредне и друге заинтересоване субјекте. Због тога, поставља се питање, да ли је довољно да закони и општи акти буду само објављени у јавном гласилу како би се заинтересована лица упознала са њима ? Аутори рада сматрају да је потребно отићи корак даље, у правцу активне улоге државе и трансформације „објављивања“ у „обавештавање“ о прописима. Данас, ообавештавање грађана и привредних субјеката о новим прописима може се имплементирати захваљујући могућностима које пружају дигитализација и електронска управа. Коришћењем електронске комуникације, развојем идеје јединственог управног места у „управно  место без доласка“, као и активнијим деловањем државних органа на плану упознавања субјеката са новим прописима, може се очекивати и ефикасније остваривање правних норми, већи степен њиховог поштовања и развој владавине права. Стога, аутори ће у овом раду понудити предлоге и прилоге о поменутим питањима.

Biografija autora

Zoran R Jovanovic, Univerzitet u Kragujevcu Pravni fakultet

- vanredni profesor na uzoj upravnopravnoj naucnoj oblasti;

- osnovne (2000. god.), magistarske (2006. god.) i doktorske studije (2012. god.) zavrsio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu;

Reference

Adamović, А. (2017). Novine koje donosi Zakon o opštem upravnom postupku u Republici Srbiji“, Sveske za javno pravo br. 29, Fondacija Centar za javno pravo, Sarajevo, 79.

Вучковић, Ј. (2009). Право на слободан приступ информацијама од јавног значаја, у: Зборник радова Правног факултета Универзитета у Нишу, бр. 54/2009, 194-195.

Вучинић, Д. (2020). Електронска управа – концепт и услуге са освртом на електронску управу у Републици Србији, Гласник права, бр. 1/2020, 48-50.

Vrček, N. Musa, A. (2016). E-uprava u Hrvatskoj: Izazovi transformacije uprave u digitalnom društvu, Forum za javnu upravu - Uprava u digitalno doba, Friedrich Ebert Stiftung, Zagreb, 9.

Димитријевић, П. (2009). Електронска управа и информационо друштво, Модерна управа- часопис за управно-правну теорију и праксу (ур. Драгомир Кутлија), Агенција за државну управу Републике Српске, Бања Лука, 121.

Dimitirjević, P. (2011). Pravna regulativa elektronske komunikacije i pravo na privatnost, Zbornik radova Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, Sarajevo, 205.

Закон о објављивању закона и других прописа и аката, Службени гласник РС. Бр. 45.2013.

Закон о општем управном поступку, Службени гласник РС. Бр. 18.2016, 95.2018.

Јовановић, З. (2012). Електронска управа – Пут ка услужној управи“, Право и услуге (ур. Миодраг Мићовић), Правни факултет Универзитета у Крагујевцу – Институт за правне и друштвене науке, Крагујевац, 745-746.

Лилић, С. Прља, Д. (2010). Правна информатика вештина. Правни факултет Универзитета у Београду.

Лилић, С. (2013). Управно право и Управно процесно право, Правни факултет Универзитета у Београду.

Musa, A. (2013). Transparentnost – zašto i kako ?, Transparentnost u javnom upravljanju - 5. Forum za javnu upravu, (ur. Anamarija Musa), Friedrich Ebert Stiftung, Zagreb, Institut za javnu upravu, 9.

Пајванчић, М. (2009). Коментар Устава Републике Србије, Фондација Конрад Аденауер, Београд, 255.

Стратегија развоја електронске управе у Републици Србији за период 2015-2018. године и Акциони план за спровођење Стратегије за период 2015-2016. године, Службени гласник РС. Бр. 107.2015.


Scholta, H. Mertens, W. Reeve, A. Kowalkiewicz, M. (2017). From One-stop-shop to No-stop-shop: An E-government Stage Model, In Proceedings of the 25th European Conference on Information Systems (ECIS), Guimarães, Portugal 919. https://aisel.aisnet.org/cgi/viewcontent.cgi?article=1059&context=ecis2017_rp

Wimmer, M. (2002). A European perspective towards online one-stop governement: the eGOV project“, Electronic Commerce Research and Application 1, 94. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S156742230200008X

Устав Републике Србије, Службени гласник РС. Бр. 98.2006.
Objavljeno
2021/10/28
Rubrika
Originalni naučni članak