Desikacija krompira herbicidima

  • Filip Vranješ Galenika fitofarmacija
  • Radomir Đekić
Ključne reči: desikacija, krompir, herbicidi

Sažetak


Desikacija je agrotehnička mera koja je u poljoprivrednoj praksi prisutna duži niz godina. Desikacija krompira omogućava bolju kontrolu veličine krtola, postiže se fiziološka ujednačenost, ujednačenost u sazrevanju useva, standardizacija boje i čvrstina kože, minimiziranje malformacija krtola, smanjuje pojava patogena i štetočina, uklanjaju se korovi i nadzemna masa krompira radi lakše žetve. Tokom desikacije nadzemni delovi mogu biti uništeni mehaničkim, mehaničko-hemijskim, odnosno hemijskim metodama. Cilj ovog istraživanja je da se utvrdi delovanje različitih herbicida u svojstvu desikanata krompira koji se primenjuju u fenološkoj fazi zrelosti krompira. Primenjeni su herbicidi na bazi a.s. dikvat, piraflufen-etil + mineralno ulje, piraflufen-etil, karfentrazon-etil u jednokratnoj i split aplikaciji. U poslednjoj oceni, 11 DNP je najbolje delovanje ispoljeno sa a.s. dikvat (100%), potom sa a.s. piraflufen-etil + mineralno ulje (92 %), a.s. piraflufen-etil bez ađuvanta je imao niže dejstvo (81%), a.s. karfentrzon-etil u jednoktranoj primeni je bilo na sličnom nivou (78%), a najslabije je delovanje a.s. karfentrazon-etil u split aplikaciji (58%). Rezultati ovih istraživanja su pokazali da se karfentrazon-etil i piraflufen-etil mogu koristiti za desikciju krompira, ali da proizvođači moraju računati na nižu efikasnost, odnosno sporije delovanje u poređenju sa a.s. dikvat. Preporuka je da se uz herbicid doda ađuvant kako bi se poboljšao efekat delovanja.

Reference

Bezarević, N., Veljković, B., Dugalić, G., Koprivica, R., Marjanović, M., Mijailović, B.: Kalkulacija proizvodnje krompira na gazdinstvu u uslovima Dragačeva. XXVII savetovanje o biotehnologiji, 2022.


 


Biljni lekar: Sredstva za zaštitu bilja u prometu u Srbiji, 49, 3-4, 2021.


 


EUROSTAT, 2021. poslednji put uarđen pregled 21.05.2022. https://ec.europa.eu/eurostat/web/main/data/database


 


Gray, C., Madsen, J., Wersal, R., Getsinger, K.: Eurasian watermilfoil and parrotfeather control using carfentrazone-ethyl. Journal Aquatic Plant Management Society, 45, 43-46, 2007.


 


Griffin, J., Boudreaux, J., Miller, D.: Herbicides as harvest aids. Weed Science, 58, 355-358, 2010.


 


Đukić, N., Malidža, G., Bugarin, R., Sedlar, A., Turan, J.: Mehanizovana desikacija u proizvodnji uljanih kultura. Savremena poljoprivredna tehnika, 33, 250-262, 2007.


 


HRAC, 2022. poslednji put uarđen pregled 21.05.2022. https://hracglobal.com/tools/classification-lookup


 


Ivany, J.: Response of three potato (Solanum tuberosum) cultivars to pyraflufen-ethyl used as a dessicant in Canada. Crop Protection, 24, 836-841, 2005.


 


Kardasz, P., Miziniak, W., Bombrys, M., Kowalczyk, A.: Desiccant activity of nonanoic acid on potato foliage in Poland. Journal of Plant Protection Research, 59, 12–18, 2019.


 


Punia, S., Kamboj, B., Sharma, S., Yadav, A., Sangwan, N.: Evaluation of carfentrazone-ethyl against Convolvulus arvensis L. and Malwa parviflora L. in wheat. Indian Journal of weed science, 38, 5-8, 2006.


 


Radivojević, Lj., Gajić, Umiljendić, J., Sarić Krsmanović, M., Šantrić, Lj.: Karfentrazon-etil – novi desikant za primenu u soji. Acta herbologia, 30, 137-148, 2021.


 


Silva, P., Blumer, S., Coeti, J., Barbosa, G., Inacio E., Monquero, P.: Dessiccation of potato haulm with contact herbicides and the final quality of tubures. Comunicata Scientiae Horticultural Journal, 12, 1-7, 2021.


 


Sing, G., Singh, V., Singh, M.: Effect of carfentrazone-ethyl on non-grassy weeds and wheat yield. Indian Journal of weed science, 36, 19-20, 2004.


 


Soltani, N., Blackshaw, R., Gulden, R., Gillard, C., Shropshire, C., Sikkema, P.: Desiccation in dry edible beans with various herbicides. Canadian Journal of Plant Science, 93, 871-877, 2013.


 


Vujasinović, V.: Prinos i kvalitet mladog krompira u zavisnosti od agrotehničkih mera i agroekoloških uslova proizvodnje. Doktorska disertacija, Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet, Agronomija, 2016.

Objavljeno
2023/01/16
Rubrika
Članci