Responses of weedy sunflower populations (Helianthus annuus L.) to imazamox and nicosulfuron

  • Teodora Tojić Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet

Abstract


Korovski suncokret, Helianthus annuus L., je ekonomski veoma značajna, invazivna vrsta koja je rasprostranjena u mnogim delovima sveta, posebno u oblastima gde se intezivno gaje tolerantni hibridi suncokreta na ALS ihnibitore. Otkriće i razvoj nove tehnologije gajenja suncokreta povećalo je rizik od nastanka rezistentnih biotipova usled velikog selekciong pritiska i spontane hibridizacije (transfera gena odgovornih za tolerantnost iz useva u divlje srodnike).

U radu je ispitivana reakcija dve populacije korovskog suncokreta (HELAN 1 i HELAN 2) na imazamoks i nikosulfuron u biotestu sprovedenom u uslovima staklenika. Ogled je obuhvatao pet tretmana sa različitim količina primene imazamoksa (12, 24, 48, 96 i 192 g ha-1) i nikosulfurona (10, 20, 40, 80  i 160 g ha-1) koji su primenjeni kada su biljke bile u fazi 2-3 para razvijenih listova. Pored vizuelne ocene oštećenja biljaka koja je izvedena 7, 14, 21 i 28 dana nakon primene herbicida, mereni su i sledeći parametri: sveža i suva masa.

Dobijeni rezultati ukazuju na promene u osetljivosti ispitivanih populacija korovskog suncokreta na ALS inhibitore. Manja osetljivost populacije HELAN 1 na imazamoks i HELAN 2 na nikosulfuron sugeriše na mogući razvoj rezistentnosti kod populacija korovskog suncokreta na području Surčina.

Ključne reči:  korovski suncokret, rezistentnost, imazamoks, nikosulfuron.

Published
2023/01/16
Section
Članci