Influence of simulated imazethapyr soil residues on the whole protein content in different crops roots

  • Katarina Jovanović-Radovanov

Abstract


Primenom biotest metode u kontrolisanim uslovima ispitivana je osetljivost izabranih gajenih biljaka (kukuruz, suncokret, pšenica, šećerna repa, uljana repica i slačica) na rezidualno delovanje imazetapira. Merena je zavisnost sadržaja ukupnih proteina u korenovima test biljaka, od promene koncentracije ostataka imezetapira u zemljištu. Za izvođenje ogleda pripremljena je serija uzoraka zemljišta sa tačno određenim sadržajem imazetapira i to: 240, 120, 60, 30, 15, 7,5, 3,75 i 1,875 μg a.s./kg zemljišta (ppbw). Nakon zasejavanja biljke su se razvijale u kontrolisanim uslovima 14 dana, a potom su pažljivo izvađene iz sudova i korenovi su detaljno oprani pod mlazom vode. Određivanje ukupnih proteina izvedeno je preko utvrđivanja sadržaja azota u korenu biljaka destilacionom metodom. Za svaku koncentraciju urađena su po četiri ponavljanja, a ceo ogled, za svaku biljnu vrstu, ponovljen je dva puta. Za obradu podataka sadržaja ukupnih proteina u korenovima biljaka urađena je analiza varijanse, a značajnost razlika određena je Tuckey testom. Ustanovljeno je da ne postoji zavisnost promene merenog parametra sa promenom koncentracije herbicida. Kod kukuruza je utvrđeno neznatno povećanje sadržaja proteina u korenovima biljaka, slično je i sa biljkama šećerne repe, kao i slačice i uljane repice. Kod pšenice i suncokreta zapaženo je da su pojedini tretmani izazvali smanjenje sadržaja ukupnih proteina u odnosu na kontrolu (kod pšenice za koncentracije ≥15 μg a.s./kg, a kod suncokreta primenom nižih koncentracija ≤7,5 μg a.s./kg).

Ako se ovi rezultati posmatraju zajedno sa prethodno utvrđenom osetljivošću na imazetapir, može se zapaziti da se kod vrlo osetljivih biljnih vrsta ispoljava povećanje sadržaja ukupnih proteina u tretmanima sa herbicidima u odnosu na kontrolu. Kod pšenice (najmanje osetljiva na imazetapir od ovde ispitivanih biljka) je utvrđeno smanjenje sadržaja ukupnih proteina i to pri primeni viših koncentracija herbicida.

Published
2023/01/16
Section
Članci