SADRŽAJ RIBOFLAVINA U EKSTRAKTIMA TRI VERBASCUM VRSTE

  • Maja Grigorov Univerzitet u Nišu – Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju
  • Slavica Sunarić Univerzitet u Nišu – Medicinski fakultet, Katedra za hemiju
  • Dragana Pavlović Univerzitet u Nišu – Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju

Sažetak


Vitamini B kompleksa ispoljavaju brojne biološke aktivnosti na ljudskom telu, koži, kosi i noktima. Zbog toga bi njihov sadržaj u različitim biljnim ekstraktima mogao biti značajan za procenu zdravstvenih efekata ovih proizvoda (1). Vrste iz roda Verbascum su dobro poznate po svojim antiinflamatornim, antimikrobnim, antiseptičkim, sedativnim, diuretičkim, imunomodulatornim i antivirusnim aktivnostima (2). Cilj našeg rada bio je određivanje riboflavina u različitim ekstraktima tri vrste Verbascum. Cvetovi Verbascum niveum (VN), Verbascum speciosum (VS) i Verbascum phlomoides (VP) sakupljeni su u okolini Bosilegrada, a ekstrakti su pripremljeni perkolacijom sa dva različita rastvarača (etanol 50% i destilovana voda). Za detekciju i kvantifikaciju korišćena je HPLC metoda sa fluorescentnom detekcijom uz primenu eksternog standarda. Rezultati su prikazani u mg/g suvog ekstrakta. Prema našim rezultatima, riboflavin je detektovan u svim ispitivanim ekstraktima. Najveća količina nađena je u vodenom ekstraktu VS (1.25 mg/g), a najmanji sadržaj određen je u etanolnom ekstraktu VS (0.49 mg/g). Dok je kod biljne vrste VS vodeni ekstrakt bio bogatiji od etanolnog, kod biljnih vrsta VN i VP veći sadržaj je određen u etanolnim (0.90 mg/g i 0.84 mg/g) u odnosu na vodene ekstrakte (0.56 mg/g i 0.53 mg/g). Na osnovu naših rezultata, možemo zaključiti da su ove vrste bogate riboflavinom i da njegova količina varira u zavisnosti od biljne vrste i korišćenog ekstragensa.

Reference

1. Sunarić S, Pavlović D, Stanković M, Živković J, Arsić I. Ribofavin and thiamine content in extracts of wild‑grown plants for medicinal and cosmetic use. Chemical Papers 2020; 74: 1729-1738.

2. Dimitrova P, Georgiev M. I, Khan M. T. H, Ivanovska N. Evaluation of Verbascum species and harpagoside in models of acute and chronic inflammation. Cent. Eur. J. Biol. 2013; 8(2): 186-194.

Objavljeno
2023/10/25
Rubrika
Poster prezentacije