IN VITRO ANTIHIPERGLIKEMIJSKA AKTIVNOST ETANOLNIH EKSTRAKATA PLODA CRNOG BIBERA (Piper nigrum L.)
Sažetak
Globalna prevalencija dijabetesa u 2019. bila je procenjena na 9,3% (463 miliona ljudi), sa porastom na 10,2% (578 miliona) do 2030. godine (1). Jedan od važnijih mehanizama odgovornih za lečenje dijabetes melitusa je smanjenje gastrointestinalne apsorpcije glukoze inhibicijom enzima α-glukozidaze. Zbog toga se inhibitorima α-glukozidaze pridaje sve veća pažnja zbog njihovog terapeutskog potencijala u tretiranju dijabetesa (2). Sposobnost etanolnih ekstrakata ploda crnog bibera (BPFEEs) da inhibiraju α-glukozidazu određena je metodom prema Apostolidisu i sar., uz neznatne modifikacije (3). Ekstrakti su dobijeni maceracijom (M), refluksom (RE), ultrazvučnom (UE) i Soxhlet ekstrakcijom (SE). Svi analizirani ekstrakti pokazali su in vitro antihiperglikemijsku aktivnost (M: EC50 = 6,689 ± 0,109 mg/ml; RE: EC50 = 5,189 ± 0,046 mg/ml; UE: EC50 = 5,565 ± 0,065 mg/ml; SE: EC50 = 6,166 ± 0,069 mg/ml), sa najvećom inhibicijom (najniža EC50 vrednost) α-glukozidaze RE ekstraktom, dok je najmanja inhibicija postignuta M ekstraktom. Pretpostavlja se da je alkaloid piperin, koji je najčešće prisutan u BPFEEs, odgovoran za antihiperglikemijsku aktivnost. Stoga će zadatak budućih istraživanja biti usmeren na određivanje kvalitativnog i kvantitativnog hemijskog sastava BPFEEs. Ova studija je od velikog interesa zbog činjenice da je danas imperativ potraga za prirodnim jedinjenjima koja bi se mogla razviti u lek za lečenje dijabetes melitusa.
Reference
1. Saeedi P., Petersohn I., Salpea P., Malanda B., Karuranga S., Unwin N., Colagiuri S., Guariguata L., Motala A.A., Ogurtsova K., Shaw J.E.,Bright D.,Williams R., IDF Diabetes Atlas Committee. Global and regional diabetes prevalence estimates for 2019 and projections for 2030 and 2045: Results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas. Diabetes Res. Clin. Pract., 2019; 157: 107843.
2. Sulaimon L. A., Anise E. O., Obuotor E. M., Samuel T. A., Moshood A. I., Olajide M., Fatoke T. In vitro antidiabetic potentials, antioxidant activities and phytochemical profile of african black pepper (Piper guineense). (2020). Clin. Phytoscience, 2020; 6(1): 1-13.
3. Apostolidis E., Kwon Y. I., Shetty K. Inhibitory potential of herb, fruit, and fungal-enriched cheese against key enzymes linked to type 2 diabetes and hypertension. Innov. Food Sci. Emerg. Technol., 2007; 8(1): 46-54.
- Autori zadržavaju autorska prava i pružaju časopisu pravo prvog objavljivanja rada i licenciraju ga "Creative Commons Attribution licencom" koja omogućava drugima da dele rad, uz uslov navođenja autorstva i izvornog objavljivanja u ovom časopisu.
- Autori mogu izraditi zasebne, ugovorne aranžmane za neekskluzivnu distribuciju članka objavljenog u časopisu (npr. postavljanje u institucionalni repozitorijum ili objavljivanje u knjizi), uz navođenje da je članak izvorno objavljen u ovom časopisu.
- Autorima je dozvoljeno i podstiču se da postave objavljeni članak onlajn (npr. u institucionalni repozitorijum ili na svoju internet stranicu) pre ili tokom postupka prijave rukopisa, s obzirom da takav postupak može voditi produktivnoj razmeni ideja i ranijoj i većoj citiranosti objavljenog članka (Vidi Efekti otvorenog pristupa).