IN VITRO ANTIHIPERGLIKEMIJSKA AKTIVNOST ETANOLNIH EKSTRAKATA PLODA CRNOG BIBERA (Piper nigrum L.)

  • Aleksandra Milenković Univerzitet u Nišu – Tehnološki fakultet, Departman za hemiju i hemijsku tehnologiju
  • Saša Savić Univerzitet u Nišu – Tehnološki fakultet, Departman za hemiju i hemijsku tehnologiju
  • Vesna Nikolić Univerzitet u Nišu – Tehnološki fakultet, Departman za hemiju i hemijsku tehnologiju
  • Jelena Stanojević Univerzitet u Nišu – Tehnološki fakultet, Departman za hemiju i hemijsku tehnologiju
  • Dragan Cvetković Univerzitet u Nišu – Tehnološki fakultet, Departman za hemiju i hemijsku tehnologiju
  • Goran Nikolić Univerzitet u Nišu – Tehnološki fakultet, Departman za hemiju i hemijsku tehnologiju
  • Ljiljana Stanojević Univerzitet u Nišu – Tehnološki fakultet, Departman za hemiju i hemijsku tehnologiju

Sažetak


Globalna prevalencija dijabetesa u 2019. bila je procenjena na 9,3% (463 miliona ljudi), sa porastom na 10,2% (578 miliona) do 2030. godine (1). Jedan od važnijih mehanizama odgovornih za lečenje dijabetes melitusa je smanjenje gastrointestinalne apsorpcije glukoze inhibicijom enzima α-glukozidaze. Zbog toga se inhibitorima α-glukozidaze pridaje sve veća pažnja zbog njihovog terapeutskog potencijala u tretiranju dijabetesa (2). Sposobnost etanolnih ekstrakata ploda crnog bibera (BPFEEs) da inhibiraju α-glukozidazu određena je metodom prema Apostolidisu i sar., uz neznatne modifikacije (3). Ekstrakti su dobijeni maceracijom (M), refluksom (RE), ultrazvučnom (UE) i Soxhlet ekstrakcijom (SE). Svi analizirani ekstrakti pokazali su in vitro antihiperglikemijsku aktivnost (M: EC50 = 6,689 ± 0,109 mg/ml; RE: EC50 = 5,189 ± 0,046 mg/ml; UE: EC50 = 5,565 ± 0,065 mg/ml; SE: EC50 = 6,166 ± 0,069 mg/ml), sa najvećom inhibicijom (najniža EC50 vrednost) α-glukozidaze RE ekstraktom, dok je najmanja inhibicija postignuta M ekstraktom. Pretpostavlja se da je alkaloid piperin, koji je najčešće prisutan u BPFEEs, odgovoran za antihiperglikemijsku aktivnost. Stoga će zadatak budućih istraživanja biti usmeren na određivanje kvalitativnog i kvantitativnog hemijskog sastava BPFEEs. Ova studija je od velikog interesa zbog činjenice da je danas imperativ potraga za prirodnim jedinjenjima koja bi se mogla razviti u lek za lečenje dijabetes melitusa.

Reference

1. Saeedi P., Petersohn I., Salpea P., Malanda B., Karuranga S., Unwin N., Colagiuri S., Guariguata L., Motala A.A., Ogurtsova K., Shaw J.E.,Bright D.,Williams R., IDF Diabetes Atlas Committee. Global and regional diabetes prevalence estimates for 2019 and projections for 2030 and 2045: Results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas. Diabetes Res. Clin. Pract., 2019; 157: 107843.

2. Sulaimon L. A., Anise E. O., Obuotor E. M., Samuel T. A., Moshood A. I., Olajide M., Fatoke T. In vitro antidiabetic potentials, antioxidant activities and phytochemical profile of african black pepper (Piper guineense). (2020). Clin. Phytoscience, 2020; 6(1): 1-13.

3. Apostolidis E., Kwon Y. I., Shetty K. Inhibitory potential of herb, fruit, and fungal-enriched cheese against key enzymes linked to type 2 diabetes and hypertension. Innov. Food Sci. Emerg. Technol., 2007; 8(1): 46-54.

Objavljeno
2023/10/25
Rubrika
Poster prezentacije