ANTIOKSIDATIVNI POTENCIJAL SUVIH VODENIH EKSTRAKTA ODABRANIH LAMIACEAE VRSTA

  • Milana Stojanović Univerzitet Privredna Akademija u Novom Sadu, Farmaceutski fakultet
  • Jelena Nakomčić Univerzitet Privredna Akademija u Novom Sadu, Farmaceutski fakultet
  • Natalija Tatić Univerzitet Privredna Akademija u Novom Sadu, Farmaceutski fakultet; Apotekarska ustanova "Nova BP" https://orcid.org/0000-0002-1544-9877

Sažetak


Poznato je da aromatične vrste familije Lamiaceae imaju antioksidativnu aktivnost (1) na koju može uticati farmaceutsko-tehnološka obrada biljke (2). Stoga je ispitivan antioksidativni potencijal suvih vodenih ekstrakta vrhova majkine dušice, Thymus serpyllum L., matičnjaka, Melissa officinalis L. i ruzmarina, Rosmarinus officinalis L., u cvetanju, uzgajanih na teritoriji Republike Srbije. Osušene biljke nabavljene su na Institutu za proučavanje lekovitog bilja „dr Josif Pančić“ i usitnjeni (0,254 mm ). Suvi ekstrakt je dobijen liofilizacijom infuza (Ph.Jug.IV). Antioksidativni potencijal ispitan je metodom sa 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH) uz askorbinsku kiselinu kao pozitivnu kontrolu (1). Koncentracije suvih ekstrakata koje su inhibirale 50% DPPH radikala (IC50) iznosile su za majkinu dušicu 2,43 μg/mL, matičnjak 6,29 μg/mL i ruzmarin 32,37 μg/mL, iz jednačina pravih y=21712,00x-2,70, y=12043,00x-25,71 i y=1538,10x+0,21, redom (N=1, n=3). Svi ispitivani ekstrakti demonstrirali su sposobnost reakcije sa DPPH radikalom sa IC50 vrednostima nižim od očekivanih (1,3). Ekstrakt ruzmarina pokazao je značajno veću IC50 vrednost i manji antioksidativni potencijal, u poređenju sa majkinom dušicom i matičnjakom, čije su IC50 vrednosti bile statistički slične. Naizgled različita aktivnost protiv slobodnih radikala je mogla biti posledica razlika u fitohemijskim profilima vrsta i načina generisanja ekstrakata (1,3).  Međutim, odabrani način obrade biljnih materijala pružao je širok spektar mogućnosti analize i upotrebe ekstrakata. Shodno tome, dalja istraživanja bi obuhvatila širu paletu ispitivanih vrsta, kao i detaljna ispitivanja sadržaja suvih ekstrakata. Liofilizirani vodeni infuzi aromatičnih vrsta familije Lamiaceae pokazale su snažan antioksidativni potencijal koji može varirati između vrsta.

Reference

1. Ramos da Silva LR, Ferreira OO, Cruz JN, de Jesus Pereira Franco C, Oliveira dos Anjos T, Cascaes MM, Almeida da Costa W, Helena de Aguiar Andrade E, Santana de Oliveira M. Lamiaceae essential oils, phytochemical profile, antioxidant, and biological activities. Evid. Based Complementary Altern. Med. 2021.

2. Jovanović AA, Djordjević VB, Petrović PM, Pljevljakušić DS, Zdunić GM, Šavikin KP, Bugarski BM. The influence of different extraction conditions on polyphenol content, antioxidant and antimicrobial activities of wild thyme. J. Appl. Rese. Med. Aromat. Plants. 2021; 25:100328.

3. Gođevac D, Zdunić G, Šavikin K, Vajs V, Menković N. Antioxidant activity of nine Fabaceae species growing in Serbia and Montenegro. Fitoterapia. 2008; 79(3):185-7.

Objavljeno
2023/10/25
Rubrika
Poster prezentacije