FITOESTROGENI U MENOPAUZI – DOBROBITI I RIZICI
Sažetak
Fitoestrogeni su raznovrsna grupa nesteroidnih polifenola biljnog porekla, koji mogu da ispolje estrogenu/antiestrogenu aktivnost. Pored toga, oni su značajni antioksidansi, a mogu da učestvuju u kontroli signala tokom deobe i rasta ćelija, kao i u genskoj ekspresiji. Soja se smatra najvažnijim izvorom fitoestrogena u ljudskoj ishrani, ali oni se mogu naći i u lanenom i suncokretovom semenu, jagodama, grožđu, dudu, susamu, lucerki, crvenoj detelini, grašku itd. Kao dokaz njihovog blagotvornog dejstva uglavnom se navode epidemiološke studije koje ukazuju na to da su neprijatne menopauzalne tegobe, kao i učestalost nekih hormon-zavisnih oboljenja, mnogo manje izraženi kod žena u Aziji u odnosu na žene zapadnih zemalja, što se upravo povezuje sa ishranom bogatom fitoestrogenima. Smatra se da oni mogu da utiču pozitivno i na lipidni status, kognitivne funkcije i metabolizam kostiju (1). Međutim, kliničke studije daju oprečne rezultate, pa se individualne razlike u metabolizmu i sastavu crevnog mikrobioma navode kao glavni faktori koji utiču na dobrobit od unosa fitoestrogena. Pogotovo se ističe značaj biološki aktivnih metabolita fitoestrogena (npr. ekvol) koji nastaju aktivnošću određenih sojeva bakterija u crevima (2). Danas, zbog sve većeg broja ljudi na veganskoj ili vegeterijanskoj ishrani, povećava se unos ovih biološki aktivnih jedinjenja u Evropi i Americi, pa je neophodno ukazati i na moguće rizike koje nosi visoka izloženost. Takođe, na tržištu postoji značajan broj dijetetskih suplemenata na bazi fitoestrogena, koji se preporučuju kao prirodna alternativa hormonskoj terapiji tokom menopauze, ali sadržaj i bioraspoloživost aktivnih materija kod ovih preparata mogu biti diskutabilni (3).
Reference
1. Rowe I. J. & Baber R. J. The effects of phytoestrogens on postmenopausal health. Climacteric 2021; 24: 57-63.
2. Peirotén Á, Bravo D, Landete JM. Bacterial metabolism as responsible of beneficial effects of phytoestrogens on human health. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2019; 1922-1937.
3. Mikulić M, Atanacković Krstonošić M, Gaćeša B, Vojnović T, Jovanović S, Cvejić J. Quality assessment and dissolution properties of dietary supplements with isoflavones. J. Food Nutr. Res. 2023; 62: 118-128.
- Autori zadržavaju autorska prava i pružaju časopisu pravo prvog objavljivanja rada i licenciraju ga "Creative Commons Attribution licencom" koja omogućava drugima da dele rad, uz uslov navođenja autorstva i izvornog objavljivanja u ovom časopisu.
- Autori mogu izraditi zasebne, ugovorne aranžmane za neekskluzivnu distribuciju članka objavljenog u časopisu (npr. postavljanje u institucionalni repozitorijum ili objavljivanje u knjizi), uz navođenje da je članak izvorno objavljen u ovom časopisu.
- Autorima je dozvoljeno i podstiču se da postave objavljeni članak onlajn (npr. u institucionalni repozitorijum ili na svoju internet stranicu) pre ili tokom postupka prijave rukopisa, s obzirom da takav postupak može voditi produktivnoj razmeni ideja i ranijoj i većoj citiranosti objavljenog članka (Vidi Efekti otvorenog pristupa).