IN VITRO ANTIDIJABETIČKI POTENCIJAL DIVLJE RUŽE
Sažetak
Dijabetes melitus (DM) je poremećaj metabolizma ugljenih hidrata i povezan je sa niskim nivoom insulina u krvi i insulinskom rezistencijom, što dovodi do konstantnog visokog nivoa glukoze u krvi. Procenjuje se da je 25% svetske populacije pogođeno DM, uključujući razvijene zemalje kao i one u razvoju (1). Zbog sve veće učestalosti DM intezivirana je potraga za novim inhibitorima α-amilaze i α-glukozidaze biljnog porekla koji će biti odgovarajuća zamena sintetičkim. Ova studija je imala za cilj da se utvrdi potencijalna antidijabetička aktivnost ekstrakata samonikle vrste Rosa micrantha Borrer (Rosaceae) procenom in vitro α-amilazne i α-glukozidazne inhibitorne aktivnosti. Biljni materijal je sakupljen u selu Petnica (Valjevo, Srbija). Etanolni i vodeni ekstrakti listova, hipancijuma i orašica su dobijeni metodom ultrazvučne ekstrakcije. Enzim inhibitorni potencijal ekstrakata je određivan metodom sa skrobom (α-amilazom) i p-nitrofenil-α-D-glukopiranozidom (α-glukozidazom) kao supstratom (2). Rezultati su predstavljeni kao IC50 vrednosti (mg/mL) i upoređivani su sa rezultatima dobijenim za akarbozu, kao referentnom supstancom. Etanolni ekstrakt listova je imao najvišu inhibitornu aktivnost (18,69 mg/mL za α-amilazu i 0,74 mg/mL za α-glukozidazu). Etanolni ekstrakt orašica je takođe pokazao značajanu inhibiciju α-amilaze i α-glukozidaze 21,02 mg/mL i 4,02 mg/mL, redom. Nasuprot tome, ispitivani ekstrakti hipancijuma su imali slabiju aktivnost, sa dobijenim vrednostima u opsegu od 26,90 do 72,51 mg/mL (α-amilaza) i 6,41 do 8,39 mg/mL (α-glukozidaza). Etanolni ekstrakt listova je imao sličnu α-glukozidaznu inhibitornu aktivnost kao akarboza (0,42 mg/mL). Dobijeni rezultati su pokazali visok ili umeren nivo in vitro antidijabetičke aktivnosti ekstrakata vrste R. micrantha. S obzirom da biljni ekstrakti predstavljaju bogat izvor bioaktivnih jedinjenja potrebna su dalja istraživanja antidijabetičkog potencijala ove divlje ruže.
Reference
1. Džamić, A. & Matejić, J. (2022) Plant products in the prevention of diabetes mellitus. Mini Reviews in Medicinal Chemistry, 22(10), 1395-1419.
2. Žarković, L., Mileski, K., Matejić, J., Gašić, U., Rajčević, N., Marin, P., & Džamić, A. (2022). Phytochemical characterisation, in vitro antioxidant and antidiabetic activity of Rosa arvensis Huds. extracts. Food Bioscience, 50, 102125.
- Autori zadržavaju autorska prava i pružaju časopisu pravo prvog objavljivanja rada i licenciraju ga "Creative Commons Attribution licencom" koja omogućava drugima da dele rad, uz uslov navođenja autorstva i izvornog objavljivanja u ovom časopisu.
- Autori mogu izraditi zasebne, ugovorne aranžmane za neekskluzivnu distribuciju članka objavljenog u časopisu (npr. postavljanje u institucionalni repozitorijum ili objavljivanje u knjizi), uz navođenje da je članak izvorno objavljen u ovom časopisu.
- Autorima je dozvoljeno i podstiču se da postave objavljeni članak onlajn (npr. u institucionalni repozitorijum ili na svoju internet stranicu) pre ili tokom postupka prijave rukopisa, s obzirom da takav postupak može voditi produktivnoj razmeni ideja i ranijoj i većoj citiranosti objavljenog članka (Vidi Efekti otvorenog pristupa).