HEMIJSKA ANALIZA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST ETARSKIH ULJA SAMONIKLOG LOVORA SA PODRUČJA NACIONALNOG PARKA SKADARSKO JEZERO, CRNA GORA

  • Dragica Bojović Biljna apoteka "Sveti Vasilije Ostroški"
  • Miomir Šoškić Klinički centar Crne Gore
  • Iva Ljumović Privredna Akademija Novi Sad, Stomatološki fakultet u Pančevu
  • Ana Žugić Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić”
  • Marina Milenković Univerzitet u Beogradu - Farmaceutski fakultet, Katedra za mikrobiologiju i imunologiju
  • Vanja Tadić Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić”

Sažetak


Laurus nobilis L., Lauraceae, u narodu poznat kao lovor, je cvetni, zimzeleni žbun koji samoniklo raste u većem delu Crne Gore, a često se uzgaja i koristi kao aromatična, začinska i lekovita biljka. Cilj ovog istraživanja je bio da se analizira hemijski sastav etarskog ulja (EU) ploda i lista, a zatim testira antibakterijska i antifungalna aktivnost EU na sledećim sojevima: Staphylococcus aureus ATCC25923, Enterococcus faecalis ATCC29212, Bacillus subtilis ATCC6633 Escherichia coli ATCC25922, Klebsiella pneumoniae ATCC13083, Salmonella Abony NCTC6017, Pseudomonas aeruginosa ATCC27853 i Candida albicans ATCC10231. Ispitivanje kvalitativnog i kvantitativnog sastava etarskih ulja lista i plodova lovora izvršeno je gasnohromatografskom tehnikom spregnutom sa masenom spektrometrijom (GC-MS). Utvrđeno je da je etarsko ulje ploda bogato 1,8-cineolom (33,3%), α-terpenil acetatom (7,0%), α-pinenom (5,8%), β-elemenom (5,7%), sabinenom (5,3%), β-pinenom (4,0%), borneolom (2,1%) i terpinen-4-olom (2,1%). Najvažnije komponente identifikovane u EU listova su 1,8-cineol (35,1%), α-terpinil acetat (10,4%) i linalol (7,6%), između ostalih, a u skladu su sa prethodno dobijenim literaturnim podacima (1). Dodatno, ispitivana su antibakterijska i antifungalna svojstva EU lista i ploda lovora bujon mikrodilucionom metodom. EU ploda je pokazao antibakterijsko i antifungalno svojstvo protiv skoro svih testiranih sojeva mikroorganizama, dok je EU lista inhibiralo sledeće sojeve: Staphylococcus aureus ATCC25923, Enterococcus faecalis ATCC29212, Bacillus subtilis ATCC6633 i Candida albicans ATCC10231. Escherichia coli ATCC25922 je bakterijski soj koji je pokazao najveću otpornost na etarska ulja lovora, kako  ploda, tako i lista. Dobijeni rezultati za etarska ulja lovora i 1,8-cineol, koji je njihov glavni sastojak, su u skladu sa prethodnim studijama (2).

Reference

1. Fidan, H., Stefanova, G., Kostova, I., Stankov, S., Damyanova, S., Stoyanova, A. and Zheljazkov, V.D. Chemical composition and antimicrobial activity of Laurus nobilis L. essential oils from Bulgaria. Molecules 2019, 24(4), p.804.

 2. Caputo, L.; Nazzaro, F.; Souza, L.F.; Aliberti, L.; De Martino, L.; Fratianni, F.; Coppola, R.; De Feo, V. Laurus nobilis: Composition of essential oil and its biological activities. Molecules 2017, 22(6), 930–941.

Objavljeno
2023/10/25
Rubrika
Poster prezentacije