HEMIJSKA ANALIZA I ANTIMIKROBNA AKTIVNOST ETARSKIH ULJA SAMONIKLOG LOVORA SA PODRUČJA NACIONALNOG PARKA SKADARSKO JEZERO, CRNA GORA
Sažetak
Laurus nobilis L., Lauraceae, u narodu poznat kao lovor, je cvetni, zimzeleni žbun koji samoniklo raste u većem delu Crne Gore, a često se uzgaja i koristi kao aromatična, začinska i lekovita biljka. Cilj ovog istraživanja je bio da se analizira hemijski sastav etarskog ulja (EU) ploda i lista, a zatim testira antibakterijska i antifungalna aktivnost EU na sledećim sojevima: Staphylococcus aureus ATCC25923, Enterococcus faecalis ATCC29212, Bacillus subtilis ATCC6633 Escherichia coli ATCC25922, Klebsiella pneumoniae ATCC13083, Salmonella Abony NCTC6017, Pseudomonas aeruginosa ATCC27853 i Candida albicans ATCC10231. Ispitivanje kvalitativnog i kvantitativnog sastava etarskih ulja lista i plodova lovora izvršeno je gasnohromatografskom tehnikom spregnutom sa masenom spektrometrijom (GC-MS). Utvrđeno je da je etarsko ulje ploda bogato 1,8-cineolom (33,3%), α-terpenil acetatom (7,0%), α-pinenom (5,8%), β-elemenom (5,7%), sabinenom (5,3%), β-pinenom (4,0%), borneolom (2,1%) i terpinen-4-olom (2,1%). Najvažnije komponente identifikovane u EU listova su 1,8-cineol (35,1%), α-terpinil acetat (10,4%) i linalol (7,6%), između ostalih, a u skladu su sa prethodno dobijenim literaturnim podacima (1). Dodatno, ispitivana su antibakterijska i antifungalna svojstva EU lista i ploda lovora bujon mikrodilucionom metodom. EU ploda je pokazao antibakterijsko i antifungalno svojstvo protiv skoro svih testiranih sojeva mikroorganizama, dok je EU lista inhibiralo sledeće sojeve: Staphylococcus aureus ATCC25923, Enterococcus faecalis ATCC29212, Bacillus subtilis ATCC6633 i Candida albicans ATCC10231. Escherichia coli ATCC25922 je bakterijski soj koji je pokazao najveću otpornost na etarska ulja lovora, kako ploda, tako i lista. Dobijeni rezultati za etarska ulja lovora i 1,8-cineol, koji je njihov glavni sastojak, su u skladu sa prethodnim studijama (2).
Reference
1. Fidan, H., Stefanova, G., Kostova, I., Stankov, S., Damyanova, S., Stoyanova, A. and Zheljazkov, V.D. Chemical composition and antimicrobial activity of Laurus nobilis L. essential oils from Bulgaria. Molecules 2019, 24(4), p.804.
2. Caputo, L.; Nazzaro, F.; Souza, L.F.; Aliberti, L.; De Martino, L.; Fratianni, F.; Coppola, R.; De Feo, V. Laurus nobilis: Composition of essential oil and its biological activities. Molecules 2017, 22(6), 930–941.
- Autori zadržavaju autorska prava i pružaju časopisu pravo prvog objavljivanja rada i licenciraju ga "Creative Commons Attribution licencom" koja omogućava drugima da dele rad, uz uslov navođenja autorstva i izvornog objavljivanja u ovom časopisu.
- Autori mogu izraditi zasebne, ugovorne aranžmane za neekskluzivnu distribuciju članka objavljenog u časopisu (npr. postavljanje u institucionalni repozitorijum ili objavljivanje u knjizi), uz navođenje da je članak izvorno objavljen u ovom časopisu.
- Autorima je dozvoljeno i podstiču se da postave objavljeni članak onlajn (npr. u institucionalni repozitorijum ili na svoju internet stranicu) pre ili tokom postupka prijave rukopisa, s obzirom da takav postupak može voditi produktivnoj razmeni ideja i ranijoj i većoj citiranosti objavljenog članka (Vidi Efekti otvorenog pristupa).