MORFOLOŠKA ANALIZA PTERIONA

  • Nikola Knezi Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet, Katedra za anatomiju
  • Ljubica Stojšić-Džunja Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet, Katedra za anatomiju

Sažetak


Pterion je topografska tačka na bočnoj strani lobanje gde se šavovima međusobno spajaju sfenoidalna, parijetalna, temporalna i frontalna kost.

Studija je sprovedena sa ciljem da se utvrdi tip i lokalizacija pteriona na ispitivanom uzorku lobanja i da se utvrdi da li postoji statistički značajna razlika između položaja pteriona na lobanjama u odnosu na stranu i pol.

Ispitivanje je obuhvatilo 30 lobanja odraslih osoba, nepoznate starosti, bez oštećenja. Na obe strane lobanje određen je tip pteriona - sfenoparijetalni, frontotemporalni, stelatni i epipterični. Položaj je određen merenjem rastojanja centra pteriona od topografskih tačaka – prednjeg kraja frontozigomatičnog šava, zigomatičnog ugla i luka, mastoidnog nastavka. Merenje je vršeno programom ImageJ.

Dominantan tip pteriona je sfenoparijetalni (92,31% na muškim i 94,44% na ženskim lobanjama). Drugi po zastupljenosti je epipterični tip (7,69% na muškim i 5,55% na ženskim lobanjama). Uočeno je da postoje razlike rastojanja između centra pteriona i specifičnih topografskih tačaka u odnosu na stranu i pol, međutim te razlike rastojanja nisu statistički značajne.

Oblik i lokalizacija pteriona od velikog su značaja jer je pterion orijentir i mesto pristupa lobanjskoj duplji i orbiti pri neurohirurškim, maksilofacijalnim i oftalmološkim operativnim zahvatima.

Ključne reči: Morfologija, morfometrija, lobanja čoveka, pterion

Objavljeno
2018/01/11
Rubrika
Originalni naučni članak