OSUĐENICI NA IZDRŽAVANJU KAZNE ZATVORA I ZLOUPOTREBA PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI

  • Miloš Petrović Advokatska komora Vojvodine
  • Safuadan Plojović

Sažetak


Predmet ovog istraživanja je ispitivanje postojanja i prirode veze, као i razlika među osuđenicima koji zloupotrebljavaju i koji ne zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance (PAS) u pogledu njihovih socio-demografskih i kriminološko-penoloških obeležja. Razlog istraživanja je hipotetička pretpostavka da osuđenici na izdržavanju kazne zatvora u značajnom broju slučajeva zloupotrebljavaju ili su u periodu pre dolaska na izvršenje zatvorske sankcije zloupotrebljavali PAS, i vrše, ili su vršili krivična dela u vezi sa proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, i to u većem broju nego lica koja ne zloupotrebljavaju PAS; i po pravilu su recidivisti.

Autori su, koristeći anketu, prikupili podatke o zloupotrebi PAS među osuđenicima koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Okružnom zatvoru u Novom Pazaru, a koristeći statistički metod, autori su uredili, analizirali i interpretirali  prikupljene podatke, u cilju potvrđivanja, odnosno odbacivanja postavljenih hipoteza istraživanja.

Reference

Bajović, V: Zloupotreba opojnih droga i legitimnost krivičnopravne zaštite, Crimen, Beograd, 2017.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije 2018. o pitanjima vezanim za droge, www.prevent.org.rs

Jovanić, G. (2007). Negativne posledice izvršenja kazne zatvora. Magistarska teza. Beograd: Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Korać, H. (2008). Droge kao uzrok pojave kriminaliteta. Novi Pazar: Forum univerzitetskih nastavnika.

Nacionalno istraživanje o stilovima života stanovništva Srbije 2014. godine - korišćenje psihoaktivnih supstanci i igre na sreću, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", www.aler.rs

Nacionalna Strategija o sprečavanju zloupotrebe droga za period 2014 – 2021; www.aler.rs

Plojović, S. (2013), Position and treatment of Muslim prisones serving a sentence in Serbian prisons, Prison Minorities in the Western Balkan, European Commission, DG Enlargement, Project Prisnet, funded by the EC, IT-2010-CMF 10069972382, Agenfor Report 2013, Lugano, Agenformedia.

Punoletni učinioci krivičnih dela u Republici Srbiji – prijave, optuženja i osude, Bilten 643, ISSNNN 0354-3641, Republički zavod za statistiku, Beograd 2018

Struktura krivičnih dela osuđenika na dan 31.12.2018, www.mpravde.gov.rs

Stevanović,I; Međedović, J; Petrović, B; Vujičić, N (2018): Ekspertsko istraživanje i analiza povrata u Republici Srbiji, IKSI, Beograd.

Objavljeno
2020/04/01
Broj časopisa
Rubrika
Originalni naučni rad