УПУЋИВАЊЕ НАЈОПАСНИЈИХ ОСУЂЕНИКА НА ИЗДРЖАВАЊЕ КАЗНЕ ЗАТВОРА

  • Ivan Milić Pravni fakultet u Novom Sadu Univerzitet u Novom Sadu asistent na predmetu Kriminologija Katedra za krivično pravo
Ključne reči: осуђени, упућивање, суд, казна затвора, организовани криминал, Посебно одељење.

Sažetak


У Републици Србији има више од тридесет казнених завода у којима су „смештена“ лица лишена слободе из различитих законом предвиђених разлога. Осуђено лице се након правноснажности судске одлуку упућује на издржавање казне затвора. То је правило, али постоји и изузетак. Положај осуђеника на издржавању казне затвора зависи и од врсте и типа казненог завода у којем издржава казну. У који казнени завод ће осуђеник бити упућен на издржавање казне зависи од многобројних околности које су прописима уређене.

 Од 2009. године у Републици Србији важе и посебна правила у вези издржавања казне затвора за одређену категорију осуђеника. Те године је донет Закон о извршењу казне затвора за кривична дела организованог криминала. Предмет пажње аутора је упућивање најопаснијих осуђеника на издржавање казне затвора. С тим у вези, аутор указује на то ко су најопаснији осуђеници, где они издржавају казну затвора и како је уређен сам поступак упућивања на издржавање казне.

Objavljeno
2020/11/10
Rubrika
Originalni naučni rad