Problemi kod izvršenja kazne zatvora u kućnim uslovima

  • Marina Brašovan Delić Viši sud u Pančevu
Ključne reči: Ključne reči: kućni zatvor, način izvršenja kazne zatvora, alternativne sankcije, poverenik za izvršenje.

Sažetak


U Republici Srbiji, od svih alternativnih krivičnih sankcija, sudovi su pored uslovne osude, najčešće izricali kaznu zatvora u kućnim uslovima. Pored pregleda legislative koja reguliše predmetnu oblast, autor u radu ukazuje na probleme sa kojima se sudovi i poverenici susreću u praksi prilikom izvršenja kazne zatvora u kućnim uslovima.

Neadekvatna primena propisa koji uređuju izvršenje kazne kućnog zatvora, uz tehničke i kadrovske nedostatke sa kojima se Poverenička služba u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Republici Srbiji suočava, može voditi njenoj delimičnoj ili privremenoj nemogućnosti izvršenja.

Koristeći se dostupnim statističkim podacima o izrečenim krivičnim sankcijama, ispitivanjem mišljenja sudija i stavova poverenika, evaluacijom podataka iz drugih istraživanja u ovoj oblasti, autor je pokušao da odgovori na pitanje, da li se i na koji način postojeći problemi izvršenja kazne kućnog zatvora u Srbiji mogu prevazići. Otklanjanje formalnih i tehničkih nedostataka u izvršenju, trebalo bi da pokaže u kojoj meri se izricanjem kućnog zatvora ostvaruju ciljevi generalne i specijalne prevencije, imajući u vidu da, u određenim situacijama u praksi, izrečena kazna kućnog zatvora ostaje nerealizovana.

Objavljeno
2021/07/06
Rubrika
Originalni naučni rad