KORIŠĆENJE STATISTIČKIH KONTROLNIH KARATA U OCENI KVALITETA SADRŽAJA PEPELA I VLAGE U BRAŠNU

  • Dragana Tekić strucni saradnik
Ključne reči: kvalitet, kontrola kvaliteta, kontrolne karte, brašno

Sažetak


Primena statističke kontrole kvaliteta proizvodnog procesa i procesa skladištenja u velikoj meri doprinosi povećanju kvaliteta samog proizvoda. U svrhu praćenja kvaliteta koriste se razne tehnike, od kojih se kao  najznačajnija izdvajaju kontrolne karte. Osnovna svrha primene statističkih kontrolnih karata jeste otkrivanje specijalnih uzroka varijacije. Ukoliko se utvrdi postojanje specijalnih uzroka varijacije može se konstatovati da je proces proizvodnje ili skladištenja van kontrole. U radu su analizirani podaci koji se odnose na sadržaj vlage i pepela u brašnu. Analiza podataka o procentu pepela i vlage u brašnu izvedena je na osnovu pokazatelja deskriptivne statistike. Preduslov za primenu kontrolnih karata jeste da su podaci raspoređeni po zakonima normalne distribucije, s toga je u radu najpre testirana ova predpostavka, a zatim su na bazi izračunatih aritmetičkih sredina i intervala varijacije konstruisane kontrolne karte za srednju vrednost i varijabilitet posmatranih obeležja, tj. sadržaja pepela i vlage u brašnu tipa 500. Na bazi formiranih kontrolnih karata za srednje vrednosti uočeno je da je proces skladištenja brašna pod kontrolom za oba posmatrana parametra, odnosno utvrđeno je postojnje samo slučajnih uzroka varijacije, a analizom kontrolnih karata za varijabilitet posmatranih obeležja uočeno je postojanje specijalnih uzroka varijacija koje treba dodatno ispitati kako bi kvalitet skladištenja ostao na zadovoljavajućem nivou.

Reference

Drenovac A., Drenovac B., Drenovac D. (2013), Kontrolne karte kao sredstvo statističke kontrole kvaliteta. Vojnotehnički glasnik, 61(1), 101-122.

Filipović J., Đurić M. (2009). Osnove kvaliteta. Fakultet organizacionih nauka, Beograd, Srbija.

Hadživuković S. (1989). Statistika. Privredni pregled – Beograd, Srbija.

Horvat D., Eđed Andrijana., Banaj Đ. (2006). Statistička kontrola procesa i proizvoda u poljoprivredi. Poljoprivreda, 12 (1), 68-74.

Muhammad R., Muhammad F. (2012). An Application of Control Charts in Manufacturing Industry. Journal of Statistical and Econometric Methods, 1 (1), 77-92.

Okwonu F.Z., Ogini N.O. (2017). Application of and Control Charts to Investigate Students’ Performance. Journal of Advances in Mathematics and Computer Science, 23(4), 1-15.

Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina, Službeni glasnik, Republika Srbija 56/2018.

Savić M. (2006). P-charts in the quality control of the grading process in the high education. Paneoconomicus, 53 (3), 335-347.

Tarján Zsuzsanna, Boros N., Mezei Z., Sipos P. (2009). Effect of milling and sieving on some quality parametres of wheat flour. Journal on Processing and Energy in Agriculture (former PTEP), 13 (4), 332-334.

Đević M., Dimitrijević Aleksandra (2005). Tipovi sortera u kontroli kvaliteta biljnih prerađevina. Journal on Processing and Energy in Agriculture (former PTEP), 9 (3-4), 98-101.

IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0 (2012). Armonk, NY: IBM Corp. (https://www.ibm.com/analytics/spss-statistics-software)

Objavljeno
2020/05/19
Rubrika
Članci