OPTIMIZACIJA PROCESA EKSTRAKCIJE ANTOCIJANA IZ SEMENJAČE CRNE SOJE ZA PRIPREMU FUNKCIONALNE HRANE OD KUKURUZA
Sažetak
Semenjača crne soje ima značajan sadržaj antocijana koji mogu pozitivno uticati na zdravlje potrošača kroz prehrambene proizvode obogaćene ekstraktima ovih vrednih bioaktivnih jedinjenja. Istovremeno, upotrebom sojine semenjače, sporednog proizvoda prerade soje, dodatno se valorizuje ova sirovinu. Ispitivana je mogućnost obogaćivanja zrna kukuruza šećerca ekstraktom antocijana. U eksperimentima ekstrakcije antocijana iz semenjače crne soje primenjeno je nekoliko postupaka sa sirćetnom kiselinom. Tokom procesa mariniranja, zrna su promenila boju, menjajući standardnu žutu boju u tamnocrvenu. S obzirom da su posle izvesnog vremena nalivi za mariniranje sa dodatkom limunske kiseline postali zamućeni (opalescentni), u nastavku istraživanja je korišćena mlečna kiselina kao stabilizator antocijana. U zavisnosti od uslova ekstrakcije, spektrofotometrijski utvrđen sadržaj ukupnih antocijana u rastvoru varirao je od 3541,90 do 5387,70 mg CGE/g d.m., a u zrnu mariniranog kukuruza između 179,89 i 286,05 mg CGE/g. Posle sedam dana, ukupan sadržaj antocijana u zrnu nije značajno povećan, pa je ovaj period odležavanja izabran kao optimalan za mariniranje proizvoda od kukuruza.
Reference
Abdel-Aal, E.-S.M., Hucl, P. (1999). A Rapid method for quantifying total anthocyanins in blue aleurone and purple pericarp wheats. Cereal Chemistry, 76, 350–354.
Babić, V., Pavlov, M., Boćanski, J. (2016). Stanje i perspective u oplemenjivačkom sektoru Srbije. Selekcija i semenarstvo, 22 (2), 19-27.
Kim, H.K., Kim, J.N., Han, S.N., Nam, J.H., Na, H.N., &Ha, T.J. (2012). Black soybean anthocyanins inhibit adipocyte differentiation in 3T3L1 cells. Nutrition Research, 32, 770–777.
Kumar, M., Suhag, R., Hasan, M., Dhumal, S., Radha, Pandiselvam, R., ... & Kennedy, J. F. (2022). Black soybean (Glycine max (L.) Merr.): paving the way toward new nutraceutical. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1-27.
Minatel, I.O. Vanz Borges, C.V., Ferreira, M.I., Gomez,H.A.G., Chen, C-Y. O., Pereira Lima G.P. (2017). Phenolic Compounds: Functional Properties, Impact of Processing and Bioavailability, Chapter 1 In: Phenolic Compounds - Biological Activity. http://dx.doi.org/10.5772/66368
Nikolić, V. (2021). Possibilities of maize hybrids utilisation in canned baby corn production. Journal on Processing and Energy in Agriculture, 25(1), 16-19.
Nikolić, V., Žilić, S., Simić, M., Perić, V. (2020). Black soybean and black chia seeds as a source of nutrients and bioactive compounds with health benefits. Food and Feed Research, 47 (2), 99-107. World Agricultural Production.com (2021). World Corn Production 2020/2021, January 2021. http://www.worldagriculturalproduction.com/crops/corn.aspx
Žilić, S., Dodig, D., Vančetović, J., Grčić, N., Perić, V., Titan, P., Maksimović, V. (2019). Composition of anthocyanins in colored grains and the relationship of their nonacylated and acylated derivatives. Polish Journal of Food and Nutrition Science, 69, 137–146.