ANALIZA KLINIČKO-LABORATORIJSKIH PARAMETARA KOD PACIJENATA SA HIPOGAMAGLOBULINEMIJOM SA RAZNOLIKIM POČETKOM

  • Danka Krtinić Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu
Ključne reči: CVID, supstituciona terapija, IVIG, SCIG, imunodeficijencija

Sažetak


Uvod: Hipogamaglobulinemija sa raznolikim početkom (Common Variable Immunodeficiency - CVID) predstavlja najčešću formu primarnih imunodeficijencija u adultnoj populaciji. Glavna karakteristika ove bolesti jeste snižena koncentracija najmanje dve klase imunoglobulina u serumu, najčešće IgG, uz nizak IgM i/ili IgA. Kliničkom slikom dominiraju rekurentne infekcije i različite respiratorne, gastrointestinalne, autoimunske i maligne komplikacije. Osnovna terapija CVID-a podrazumeva redovnu supstituciju intravenskim (IVIG) ili supkutanim (SCIG) imunoglobulinima. Stoga, cilj ovog rada jeste analiza kliničkih i laboratorijskih parametara kod pacijenata sa postavljenom dijagnozom CVID-a.

Materijal i metode: U istraživanje su uključena 24 pacijenta sa dijagnozom CVID-a koji su lečeni na Klinici za alergologiju i imunologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u periodu od 2012. do 2022. godine. Demografski, klinički i podaci o laboratorijskim nalazima su dobijeni iz medicinske dokumentacije. Koncentracija IgG, IgA i IgM u serumu utvrđene su metodom nefelometrije. Za potrebe statističke analize korišćene su deskriptivne statističke metode, Studentov t test za nezavisne uzorke i Fišerov test tačne verovatnoće.

Rezultati: Plućne manifestacije u sklopu osnovne bolesti imalo je 70,8% pacijenata, gastrointetinalne 45,8%, autoimunske 29,2%, a maligne 20,8%. Prisustvo autoimunskih oboljenja je bilo najčešće u starosnoj grupi od 20 do 30 godina, što je statistički značajno više u odnosu na ostale starosne grupe (p=0,014). Srednja koncentracija IgG u serumu pacijenata iznosila je 7,6±2,7 g/l. Uočena je statistički značajno viša koncentracija IgG kod pacijenata koji primaju SCIG (10,2±1,6) u odnosu na one koji primaju IVIG (6,7±2,4) (t=-3,3, p=0,003). Potreba za premedikacijom postojala je kod 44,4% pacijenata koji su supstituisani primenom IVIG.

Zaključak: Najučestalije komplikacije CVID-a jesu hronične bolesti pluća. Autoimunske bolesti su najčešće kod pacijenata starosti između 20 i 30 godina. Primenom SCIG postiže se bolja supstitucija serumskih imunoglobulina. Određivanje koncentracije imunoglobulina kod pacijenata sa ponavljajućim infekcijama i autoimunskim bolestima može doprineti blagovremenom postavljanju dijagnoze.

Objavljeno
2023/02/06
Rubrika
Originalni naučni članak