Primena telepsihijatrije u lečenju patoloških kockara za vreme pandemije COVID 19

  • Olivera Sbutega Filipović Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti, Teodora Drajzera 44, osbutega@gmail.com
  • Aleksandar Jovanović Klinika za psihijatriju, Klinički centar Srbije, Pasterova 2
  • Jadranka Maksimović Institut za epidemiologiju, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu ,Višegradska 26,maksimovicjadranka@yahoo.com ,
Ključne reči: Klučne reči: patološko kockanje, telepsihijatrija, Covid19,mentalno zdravlje

Sažetak


Patološko kockanje je ozbiljan mentalni poremećaj i predstavlja jedinu bihejvioralnu zavisnost aktuelno priznatu od strane Američke psihijiatrijske asocijacije. Učestalost poremećaja izazvanih kockanjem i online kockanjem je u porastu u zemljama širom sveta kao i potreba za pomoći u cilju terapije i lečenja kako pacijenata tako i njihovih porodica koji su pogođeni ovom bolešću. Pandemija COVID 19 uticala je u velikoj meri na socijalni život svetske populacije , a tako i na promene u svetu komercijalnog kockanja, poremećajima izazvanih kockanjem i terapiji već dijagnostiokvanih pacijenata.

Grupna porodična kognitivno-bihjevioralna terapija je jedna od terapija izbora koja je priznata i prihvaćena kod patologije izazavane  kockanjem. Pandemija COVID 19 dovela je do prekida mogućnosti primene grupne  porodične terapije uživo u psihijatrijskim zdravstvenim institucijama u Republici Srbiji zbog epidemioloških mera u cilju suzbijanja infektivne bolesti. Telepsihijatrija našla je svoj put u datom trenutku radi održavanja postojećeg programa i pacijenata , ali i  pružanja novih terapijskih mogućnosti za dalju budućnost.  

Objavljeno
2023/11/29
Rubrika
Mini pregledni članak