SAVREMENI KONCEPT DETINJSTVA: INSTITUCIONALIZACIJA, FAMILIZACIJA I INDIVIDUA(LIZA)CIJA

  • Milica М Jerončić studentkinja Univerziteta u Beogradu, Filozofski fakultet
Ključne reči: individuation||, ||individuacija, individualization||, ||individualizacija, familialization||, ||familizacija, sociology of childhood||, ||sociologija detinjstva, institutionalization||, ||institucionalizacija,

Sažetak


Autorka ovog rada bavi se analizom savremenog koncepta detinjstva, odnosno dominantnim stavovima, odnosima i aktivnostima koji se tiču dece. Pomenuto jeste rezultat promena u percepciji detinjstva u društvima (kasne) modernosti i, naročito, posledica društvenih procesa institucionalizacije, familizacije, individualizacije i individuacije detinjstva. Instituci-onalizacija i familizacija predstavljaju zatvaranje dece u dečiji svet, tj. svakodnevni život dece je smešten, prostorno i vremenski, u društvene institucije namenjene deci, odnosno u kući, što ukazuje na njihovu segregaciju i brojna ograničenja u ime dečije zaštite i kontrole. S druge strane, paralelno se odvija proces individualizacije detinjstva koji podrazumeva da su deca jedinstveni društveni akteri i proces kojim se deci priznaju individualna prava i obaveze - individuacija detinjstva - u kojem poseban značaj ima Konvencija o pravima deteta UN. Međutim, ove procese karakteriše ograničen domen delovanja i paradoksi kao rezultat protivdejstvujućih procesa institucionalizacije i familizacije detinjstva. Uticaj, značaj i međupovezanost gorenavedenih  društvenih procesa (re)definišu savremeno detinjstvo. Autorka ukazuje na obeležja, ali i kontradiktornost i protivrečnosti ovih procesa, koji za posledicu imaju brojne kontroverze i marginalizovan položaj dece u savremenom, „detecentričnom“ društvu.

Reference

Аријес, Ф. (1989). Векови детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства.

Бек-Хансен, Е. (2004). Млади између породице и школе. У Томановић, С. (ур.), Социологија детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 297-315.

Џејмс, А., Џенкс, К., Праут А. (2004). Теоретисање о детињству. У Томановић, С. (ур.), Социологија детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 142-166.

Џејмс, А., Праут, А. (2004). Стратегије и структуре: Ка новој перспективи у односу на дечја искуства породичног живота. У Томановић, С. (ур.), Социологија детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 361-374.

Џенкс, К. (2004). Постмодерно дете. У Томановић, С. (ур.), Социологија детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 96-109.

Еdwards, R. (Еd.) (2002). Children, Home and School: Regulation, autonomy or connection. London: RoutledgeFalmer.

Френес, И. (2004). Димензије детињства. У Томановић, С. (ур.), Социологија детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 110-132.

Голубовић, З. (2007). Индивидуа. У Мимица, А., Богдановић, М. (ур.), Социолошки речник. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 187-188.

Харден, Џ. (2004). Код куће је најбоље: Дистинкција јавно/приватно у дечјем теоретисању о ризику и безбедности. У Томановић, С. (ур.), Социологија детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 243-261.

Илич, И. (1980). Доле школе. Београд: БИГЗ.

Конвенција о правима детета и пратећи факултативни протоколи. [on-line]. Доступно преко: http://www.pedagog.rs/ [10.05.2014].

Квортруп, Ј. (2004). Детињство и савремено друштво: Парадоксалан однос?. У Томановић, С. (ур.), Социологија детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 133-141.

Ленсдаун, Г. (2004). Дечја права. У Томановић, С. (ур.), Социологија детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 185-198.

Мејел, Б. (2004). Деца на делу у породици и школи. У Томановић, С. (ур.), Социологија детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 227-242.

Милић, А. (прир.) (1988). Рађање модерне породице. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства.

Милић, А. (2007а). Фамилизам. У Мимица, А., Богдановић, М. (ур.), Социолошки речник. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 140-141.

Милић, А. (2007б). Социологија породице. Београд: Чигоја штампа.

Недовић, С. (2007). Институционализација. У Мимица, А., Богдановић, М. (ур.), Социолошки речник. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 193.

Нил, А.С. (1990). Слободна деца Самерхила. Београд: БИГЗ.

Праут, А., Џејмс, А. (2004). Нова парадигма за социологију детињства?. У Томановић, С. (ур.), Социологија детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 51-76.

Томановић-Михајловић, С. (1997). Детињство у Раковици: Свакодневни живот деце у радничкој породици. Београд: ИСИ ФФ.

Томановић, С. (2004). Социологија о детињству и социологија за детињство. У Томановић, С. (ур.), Социологија детињства. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 7-48.

Томановић, С. (2007). Детињство. Социологија детињства. У Мимица, А., Богдановић, М. (ур.), Социолошки речник. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 81-82, 539-540.

Трипковић, М. (2007). Школа. У Мимица, А., Богдановић, М. (ур.), Социолошки речник. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, стр. 605-606.

Ведерли, Р. (2005). Старање о деци и развој апатије. У Ведерли, Р. (ур.), Колапс културе. Београд: Clio, стр. 162-185.

Objavljeno
2016/02/14
Broj časopisa
Rubrika
Pregledni članak