Детерминанте понашања потрошача приликом избора између пуномасног и обраног УХТ млека

  • Kennya Beatriz Siqueira Embrapa Dairy Cattle
  • Marielli Cristina de Pinho Federal University of Juiz de Fora – UFJF, Rua José Lourenço Kelmer, S/n - Martelos, Juiz de Fora, MG, 36036-330, Brazil
  • Cristiano Amâncio Vieira Borges Brazilian Agricultural Research Corporation – Embrapa: Rua Eugênio do Nascimento, 610, Dom Bosco, Juiz de Fora, MG, 36038-330, Brazil
  • Marco Antonio Sundfeld da Gama Brazilian Agricultural Research Corporation – Embrapa: Rua Eugênio do Nascimento, 610, Dom Bosco, Juiz de Fora, MG, 36038-330, Brazil
Ključne reči: млечна маст, млечне прерађевине, потрошња, преференције

Sažetak


У Бразилу се конзумира велика количина УХТ млека, али мало се зна о факторима који утичу на одлуку потрошача да одабере између пуномасног и обраног УХТ млека. Обзиром да потрошачи представљају један од главних покретача на тржишту, важно је идентификовати факторе који утичу на њихове обрасце понашања. Структурирани упитник је примењен на 248 људи из Јуиз де Фора, у Бразилу. Модел бинарне логистичке регресије коришћен је за анализу вероватноће куповине пуномасног или обраног УХТ млека. Резултати су показали да су приход, старост и број чланова породице у домаћинству главне одреднице понашања потрошача приликом избора између пуномасног и обраног млека. Већи приходи, старији људи и мањи број чланова домаћинства били су повезани са повећаном потрошњом обраног млека. Ови резултати би могли бити корисни за оријентацију кампања на локалном тржишту млека и за логистичку дистрибуцију производа према преференцијама потрошача.

Reference

Astrup, A. (2014). A changing view on SFA and dairy: from enemy to friend. American Journal of Clinical Nutrition, 100 (6), 1407-1408.

Cantallops, A.S., & Salvi, F. (2014). New consumer behavior: A review of research on EWOM and hotel. International Journal of Hospitality Management, 36, 41-51.

Collett, D. (2003). Modelling Binary Data, 2nd edition. Chapman and Hall, London.

Grebitus, C., Yue, C., Bruhn, M., & Jensen, H.H. (2007). Milk-marketing: impact of perceived quality on consumption patterns. In Canavari, M., Regazzi, D., & Spadoni, R. (Eds.), Proceedings CD-ROM of the 105th Seminar of the European Association of Agricultural Economists, Bologna, 215-232.

Hatirli, S.A., Ozkan, B., & Aktas, A.R. (2004). Factors affecting fluid milk purchasing sources in Turkey. Food Quality and Preference, 15 (6), 509-515.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (2018, March 10). Pesquisa Industrial Anual 2018. Retrieved from: http://www.ibge.gov.br/

Kratz M., Baars, T., & Guyenet, S. (2013). The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European Journal of Nutrition, 52 (1), 1-24.

Maijala, K. (2000). Cow milk and human development and well-being. Livestock Production Science, 65 (1-2), 1-18.

Mozaffarian, D. (2014). Saturated fatty acids and type 2 diabetes: more evidence to re-invent dietary guidelines. Lancet Diabetes & Endocrinology, 2 (10), 770-772.

Oliveira, F.C.R., & Hoffmann, R. (2015) Consumption of organic foods and light or diet products in Brazil: conditioning factors and income elasticities (in Portuguese). Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, 22 (1), 541-557.

Saba, A., Moneta, E., Nardo, N., & Sinesio, F. (1998). Attitudes, habit, sensory and liking expectation as determinants of the consumption of milk. Food Quality and Preference, 9 (1–2), 31-41.

Siqueira, K.B. (2018, March 13). Trends for the butter market in 2017 (in Portuguese). Retrieved from Milkpoint: https://www.milkpoint.com.br/artigos/espaco-aberto/tendencias-para-o-mercado-de-manteiga-em-2017-104872n.aspx.

Yakoob, M.Y., Shi, P., Hu, F.B., Campos, H., Rexrode, K.M., Orav, E.J., Willett, W.C., & Mozaffarian, D. (2014) Circulating biomarkers of dairy fat and risk of incident stroke among U.S. men and women in 2 large prospective cohorts. American Journal of Clinical Nutrition. 100 (6), 1437-1447.

WHO - World Health Organization (2015). Eliminating trans fats in Europe. A policy brief. Retrieved January 25, 2018 from http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/288442/Eliminating-trans-fats-in-Europe-A-policy-brief.pdf.

Objavljeno
2019/12/03
Rubrika
Kratki članak