POREĐENJE AKUSTIČKIH KARAKTERISTIKA GLASA KOD NASTAVNIKA PUŠAČA I NEPUŠAČA

  • Ivana Šehović Univerzitet u Beogradu - Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju
  • Mirjana Petrović Lazić Univerzitet u Beogradu - Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju
  • Mile Vuković Univerzitet u Beogradu - Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju
  • Irena Vuković

Sažetak


Kod vokalnih profesionalaca glas je posebno podložan oštećenjima. Pušenje, alergije i respiratorne infekcije u velikoj meri utiču na glas, što se odražava i na njegove akustičke karakteristike. Kod pušača masa glasnica se povećava, što rezultira promenama u vibratornom ciklusu glasnica. Patološke promene na glasnicama deformišu akustički signal i utiču na produkciju glasa.

                Kao osobe koje pripadaju struci vokalnih profesionalaca, nastavnici su znatno skloniji poremećajima glasa nego prosečni govornici

                Cilj ovog rada bio je da se ispitaju razlike između akustičkih parametara glasa kod nastavnika pušača i nepušača.

                 Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 60 ispitanika, nastavnika razredne nastave, ženskog pola, starosne dobi od 25 do 59 godina. U istraživanju je  korišćena kompjuterska laboratorija za analizu glasa, model 4300, „Kay Elemetrics“ korporacije. Statistička značajnost razlika u vrednostima akustičkih parametara između pušača i nepušača  ispitana je primenom jednofaktorske analize varijanse.

               Rezultati su pokazali da se prosečne vrednosti parametara kratkotrajnih i dugotrajnih poremećaja frekvencije i amplitude kod pušača i nepušača statistički značajno razlikuju. Ovaj podatak sugeriše da se profesionalna upotreba glasa, u kombinaciji sa navikom pušenja, može povezati sa promenama akustičkih parametara glasa.

 Ključne reči:  akustičke karakteristike glasa, nastavnice, pušački status

Objavljeno
2012/10/24
Rubrika
Originalni naučni članak