MIŠLJENJE VASPITAČA O KORISTIMA OD INKLUZIJE I NAČINIMA NJENOG OSTVARIVANJA

  • Milan Stančić Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet, Institut za pedagogiju i andragogiju
  • Zorica Stanisavljević Petrović Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet, Departman za pedagogiju

Abstract


Kako bi ideja inkluzije zaista zaživela u vrtićima, uz sve blagodeti koje nosi, neophodno je osigurati brojne uslove. Cilj istraživanja bio je da se ispita mišljenje vaspitača o svrsi i načinu ostvarivanja inkluzivnog vaspitanja i obrazovanja, odnosno da se ispita gledište vaspitača o dobitima od inkluzije, faktorima utiču na uspešnost uključivanja dece sa posebnim potrebama u redovne grupe vrtića, osnovnim preprekama tom uključivanju i promenama potrebnim kako bi inkluzivno vaspitanje i obrazovanje bilo uspešno. Istraživanjem je obuhvaćeno 135 vaspitača iz Niša, koji su davali svoje odgovore na upitnik konstruisan za svrhe ovog rada. Za obradu podataka korišćeni su postupci deskriptivne statistike i Hi-kvadrat test. Rezultati istraživanja ukazuju da većina vaspitača, uprkos i dalje značajnom broju onih koji se protive inkluziji i ne žele da se angažuju u njenom ostvarivanju, prepoznaje koristi od inkluzije i ističe brojne činioce kao važne za ostvarivanje inkluzivnog vaspitanja i obrazovanja, te i smatra da je potrebno dosta promeniti kako bi se inkluzija ostvarila. Može se zaključiti da je neophodno brižljivo planiranje procesa inkluzije, pre svega u smislu osiguravanja organizacionih uslova i dodatne obuke vaspitača, ali i obezbeđivanja mehanizama pomoći i podrške vaspitačima pri izradi indvidualnih obrazovnih planova i pri neposrednom radu sa decom sa posebnim potrebama.

Author Biographies

Milan Stančić, Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet, Institut za pedagogiju i andragogiju
istraživač saradnik
Zorica Stanisavljević Petrović, Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet, Departman za pedagogiju
vanredni profesor

References

Dragojević, N., Milačić-Vidojević, I. (2010). Značaj i mogućnosti ispitivanja stavova prema ometenima. Beogradska defektološka škola, (2), 431-444.

Jerman, J. (2006). Inkluzija u osnovnim školama, problemi iz pozicije nastavnika. Specijalna edukacija i rehabilitacija, (1-2), 59-65.

NVO VelikiMali (2003). Drugačiji među vršnjacima. Pančevo: I.S.P.O.D.

Rajović, V. , Jovanović, O. (2010). Profesionalno i privatno iskustvo sa osobama s posebnim potrebama i stavovi nastavnika redovnih škola prema inkluziji. Psihološka istraživanja, vol. 13, br. 1, 91-106.

Sretenov, D. (2008). Kreiranje inkluzivnog vrtića − Deca ometena u razvoju u redovnoj predškolskoj ustanovi. Beograd: Centar za primenjenu psihologiju.

Stanisavljević-Petrović, Z., Stančić, M. (2010). Stavovi i iskustva vaspitača o radu sa decom sa posebnim potrebama. Pedagogija, vol. 65, br. 3, 451-461.

Stanković-Đorđević, M. (2006). Vaspitni i obrazovni konstrukti prosvetnih radnika prema deci sa razvojnim smetnjama. Pedagoška stvarnost, vol. 52, br. 1-2, 25-36.

Stanković-Đorđević, M. (2007). Stavovi vaspitača o vaspitno-obrazovnom radu sa decom sa razvojnim smetnjama. Pedagogija, vol. 62, br. 1, 70-79.

Veljić, Č. (2010). Razlike u stavovima učitelja gradskih i seoskih škola o inkluzivnom obrazovanju. Beogradska defektološka škola, (3), 601-614.

Vujačić, M. (2005). Inkluzivno obrazovanje - teorijske osnove i praktična realizacija. Nastava i vaspitanje, vol. 54, br. 4-5, 483-497.

Vujačić, M. (2006). Problemi i perspektive dece sa posebnim potrebama. Zbornik Instituta za pedagoška istraživanja, vol. 38, br. 1, 190-204.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (2009), Službeni glasnik RS, br. 72/09.

Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju (2010), Službeni glasnik RS, br. 18/10.

Warming, H. (2011). Inclusive discourses in early childhood education?. International Journal of Inclusive Education, Vol. 15, Iss. 2.

Published
2013/09/27
Section
Original Scientific Paper