KONCEPTUALNI OKVIR I SADRŽAJ VANNASTANIH AKTIVNOSTI OLIGOFRENOLOGA U OSNOVNOJ ŠKOLI

  • Milica Gligorović Univerzitet u Beogradu - Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju

Sažetak


Osnovni preduslovi uspešnosti oligofrenološkog tretmana dece sa teškoćama u mentalnom razvoju su poznavanje dinamike razvoja sposobnosti,  procena dostignutog nivoa razvoja deteta i načina na koji se on odražava na njegovo svakodnevno funkcionisanje.

Cilj ovog rada je da se sistematski prikažu konceptualni okvir, program i sadržaji vannastavnih aktivnosti oligofrenologa sa decom koja imaju teškoće u mentalnom razvoju u osnovnoj školi. Obuhvaćeni su ciljevi, ishodi, sadržaji, način ostvarivanja i način evaluacije programa rada oligofrenologa u osnovnoj školi u oblastima tretmana kognitivnih sposobnosti, adaptivnih veština, neverbalne komunikacije i primene reedukacije psihomotorike. Primena specifičnih oblasti i procedura tretmana uslovljena je uzrastom, potencijalima i ograničenjima svakog deteta i zahtevima njegovog okruženja.

Da bi tretman ispunio svoju svrhu, neopodno je da njegovi sadržaji budu prilagođeni okolnostima, očekivanjima i funkcionalim barijerama prirodnog okruženja, primenljivi u procesu edukacije, obuke, interpersonalne komunikacije i drugih sadržaja svakodnevnog života.

Ključne reči: oligofrenološki tretman, osnovna škola, vannastavne aktivnosti

 

Objavljeno
2014/06/20
Rubrika
Stručni članak