ODNOS RODITELJA PREMA INKLUZIVNOM PROGRAMU U SPORTSKIM ŠKOLAMA

  • Simo N Salapura Karate klub "Zrenjanin", Zrenjanin

Sažetak


Ovim istraživanjem ispitivani su stavovi roditelja sportista iz redovne populacije prema inkluzivnom programu koji se sprovodi u sportskim školama. Cilj istraživanja bilo je utvrđivanje socijalne distance roditelja prema inkluzivnom programu, odnosno prema deci koja su ometena u razvoju, kao i njihova spremnost da i dalje učestvuju u inkluzivnom programu u sportskoj školi. Istraživanje je obavljeno u periodu od 1. februara  do 1. marta 2013. godine u Karate klubu „Zrenjanin“ i obuhvatilo je 58 roditelja dece sportista iz „redovne populacije“ članova Karate kluba „Zrenjanin“ koji su uključeni u inkluzivni program.

Zaključci istraživanja ukazuju na to da većina roditelja ima pozitivan stav o inkluzivnom programu kao i o osobama ometenim u razvoju. Može se zaključiti i da roditelji imaju visok nivo spremnosti da sopstvenim delovanjem pomognu inkluzivnu praksu u klubu. Takođe, velika većina roditelja ima pozitivan stav prema inkluzivnim kampovima. Tek nekolicina roditelja smatra da nije potrebno uključiti defektologa u inkluzivni program.

Ključne reči: Inkluzija, Stavovi, Sportska škola, Zrenjanin.

Biografija autora

Simo N Salapura, Karate klub "Zrenjanin", Zrenjanin
Diplomirani master u oblasti sporta

Reference

Block, M. E. (1999). Did we jump on the wrong bandwagon? Problems with inclusion in physical education. Palaestra, 15(3), 1-7.

Booth, T. & Ainscow, M. (2002). Indeks inkluzije: unapređivanje učenja i učešća u školama. Bristol: CSIE

Gligorović, M. (1999). Klinička oligofrenologija, priručnik. Beograd: Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Guralnick, M. J. (2001). An agenda for change in early cildhood inclusion. Journal of Hrnjica, S. (1991). Ometeno dete. Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Hrnjica, S. (1997). Dete sa razvojnim smetnjama u osnovnoj školi. Beograd: Učiteljski fakultet.

Kreč, D., Kračvild, R. S. & Balahi, J. L. (1972). Društveni stavovi. Beograd: Naučna knjiga.

Lazor, M., Marković, S., i Nikolić, S. (2008). Priručnik za rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Novi Sad: Novosadski humanitarni centar.

Romanov R, (2010) Fakultet za sport i turizam, Novi Sad, Kineziološke karakteristike ometenog deteta, TIMS Acta 4, 68-72

Rot, N. (1964). Psihologija ličnosti. Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredsva.

Stojšić, J. (2010). Stavovi nastavnika o inkluzivnom obrazovanj dece koja su mentalno-nedovoljno zaostala u razvoju (Specijalistički rad). Kikinda: Visoko škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača.

Hendi društvo http:// www.hendidrustvo.info

Kreni odavde http:// www.djecasposebnimpotrebama.kreni.com

Karate klub “Zrenjanin” http:// www.karatezrenjanin.rs

World Karate Federation http:// www.wkf.net

Portal invalidnosti http:// www.invalidnost.net

Ministarstvo prosvete RS http:// www.mps.sr.gov.rs

Objavljeno
2014/01/27
Rubrika
Originalni naučni članak