САМОСТАЛНА ПРОИЗВОДЊА ХРАНЕ КАО ОДРАЗ ГАСТРОНОМСКЕ АУТЕНТИЧНОСТИ РЕГИОНА ОД ЗНАЧАЈА ЗА РАЗВОЈ ТУРИЗМА ВОЈВОДИНЕ

  • Bojana M Kalenjuk Pivarski Department of Geography, Tourism and Hotel Management Faculty of Sciences, University of Novi Sad
  • Biljana Grubor
  • Bojan Djercan
  • Velibor Ivanovic
Ključne reči: исхрана, гастрономија, становништво, гастрономски идентитет, региони

Sažetak


Најбољи одраз очуваности културе и традиције народа који насељава одређене крајеве може се видети из њихове гастрономије и начина производње и припреме хране. Војводину карактерише разноврсност кухиња народа који су вековима живели и и даље живе на овим просторима. Овај рад ће покушати да прикаже разлике у начинима производње  пољопривредних и прехрамбених производа у домаћинствима региона Војводине, као основе за очување аутентичности и традиционалности гастрономије. Задатак рада је да испита колико је заступљена по окрузима Војводине производња пољопривредних и прехрамбених производа и који округ има највише потенцијала за привлачење туриста орјентисаних на храну. Истраживање је спроведено применом анкетног упитника међу становницима који насељавају Војводину. Истраживање је спроведено од октобра 2020. године до маја 2021. У истраживању је учествовало 619 испитаника. Добијени подаци су обрађени применом дескриптивне статистике и табеларно и графички приказани у раду. На основу спроведеног истраживања може се закључити да највише потенцијала за развој туризма на основу очуваности гастрономског наслеђа има Јужнобачки регион, док по заступљенсти самосталног добијања пољопривредних и прехрамбених производа Средњобанатски, Западнобачки и Сремски регион.

Reference


  1. Alonso, A.D. (2013). Tannat: The positioning of a wine grape as symbol and ‘referent’of a nation’s gastronomic heritage. J. Herit. Tour., 8, 105–119.

  2. Banjac, M., Kalenjuk, B., Tešanović, D., Gagić, S., Cvetković, B. (2016). Gastronomic Tourism in Rural Areas of Vojvodina (Serbia). Turizam 20(4), 180-191.

  3. Blešić, I., Petrović, M.D., Gajić, T., Tretiakova, T., Vujičić, M., Syromiatnikova, J. (2021). Application of the analytic hierarchy process in the selection of traditional food criteria in Vojvodina (Serbia). Journal of Ethnic Foods, 8:20 https://doi.org/10.1186/s42779-021-00096-2

  4. Ellis, A., Park, E., Kim, S., Yeoman, I. (2018). What is food tourism? Manag. , 68, 250–263.

  5. Grubor, B., Kalenjuk Pivarski, B., Ðerčan, B., Tešanović, D., Banjac, M., Lukić, T., Živković, M.B., Udovičić, D.I., Šmugović, S., Ivanović, V., Ćirić, M., Ćirić, I. (2022). Traditional and Authentic Food of Ethnic Groups of Vojvodina (Northern Serbia)—Preservation and Potential for Tourism Development. Sustainability, 14, 1805. https:// doi.org/10.3390/su14031

  6. Grubor, B., Kalenjuk-Pivarski, B., Šmugović, S, Tošić, P (2021). Potentials for the development of gastronomic tourism in Vojvodina from the view of the ethnic minority groups. International scientific and practical conference “ Current trends and prospects of international tourism”, 03.09.2021. Civil association for researching and creating policies in tourism, hospitality and sustainable development, TURISTIKA, Skopje, Macedonia, pp. 103-112.

  7. Kalenjuk, B. Cvetković, B. Tešanović, D. Banjac, M.(2018a). Gastronomic tourism in rural areas of Vojvodina (North Serbia) – Dispersion, condition and offer of authentic restaurants “messuages. World Scientific News 100, 124-134.

  8. Kalenjuk, B. Cvetković, B., Blanuša, J.D. Lukić, T. (2018c). Authentic food of Hungarians in Vojvodina (North Serbia) and its significance for the development of food tourism. World Scientific News 106 (2018) 151-162. EISSN 2392-2192

  9. Kalenjuk, B., Banjac, M., Đerčan, B., Cvetković B. (2018b): Preservation of authentic gastronomy of vojvodina Slovaks for the purpose of tourism development. Sitcon - Singidunum international tourism conference, 12 Octobar, 2018, Belgrade, pp.289-295. DOI: 10.15308/Sitcon-2018-289-295

  10. Kalenjuk, B., Devic Blanusa, J., Tosic, P., Cvetkovic,B. (2017). The influence of ethnic groups of Vojvodina on the structure of gastronomic offer in the hospitality industry. In by The Fifth International Academic Conference: Science and Practice of Business Studies, September 15th. Banja Luka: University of Business Studies, 952-961.

  11. Lin, M.-P., Marine-Roig, E., Llonch-Molina, N. (2021). Gastronomy as a sign of the identity and cultural heritage of tourist destinations: A bibliometric analysis 2001–2020. Sustainability, 13, 12531.

  12. Rinaldi C. (2017). Food and Gastronomy for Sustainable Place Development: A Multidisciplinary Analysis of Different Theoretical Approaches. Sustainability, 9(10), 17-48. DOI:10.3390/su9101748.

  13. Romagnoli, M. (2019). Gastronomic heritage elements at UNESCO: Problems, reflections on and interpretations of a new heritage category. Intang. Herit., 14, 158–171.

  14. Tešanović, D., Vićić, S., Kalenjuk, B. (2010). Structure and quality local cuisine in a recognizable serbian regional hospitality facilities. The Second International Scientific Expert Conference, Quality and innovation in tourism and catering, 11-12.02.2010, Bled, Slovenija, 515-526

  15. Tešanović, D., Vuksanović, N., Kalenjuk, B., Portić, M. (2015). Tourist ships on the Danube as an opportunity for export of meat and meat products. Economics of Agriculture, Vol. 62, No 2, pp. 527-542.

  16. Tешановић, Д., Калењук, Б., Блешић, И. (2009). Структура гастрономске понуде на салашима и њен утицај на развој сеоског туризма. Туристичко пословање, 4, стр. 103-110.

  17. Ђерчан, Б. (2017). Етичност и Војводина на почетку 21. века. У: Лукић, Т., Бубало-Живковић, М., Пивац, Т., Блешић, И., Клемпић Богади, С., Жупарић-Иљић, Д., Подгорелец, С., Ђерчан, Б., Калењук, Б., Соларевић, М., Божић, С. Етничке групе Војводине у 21. веку – стање и перспективе одрживости. ПМФ, Нови Сад, 2-17.

  18. Калењук, Б. (2017a). Храна и исхрана становништва Војводине у функцији развоја туризма, као одраз понуде угоститељских објеката. У: Лукић, Т., Бубало-Живковић, М., Пивац, Т., Блешић, И., Клемпић Богади, С., Жупарић-Иљић, Д., Подгорелец, С., Ђерчан, Б., Калењук, Б., Соларевић, М., Божић, С. Етничке групе Војводине у 21. веку – стање и перспективе одрживости. ПМФ, Нови Сад ,129-144.

  19. Калењук, Б., Блануша, Д. Ј.,Тошић, П., Цветковић, Б. (2017а). Утицај етничких група војводине на структуру гастрономске понуде у угоститељству. Наука и пракса пословних студија, 15 Септембар, 2017, Бањалука, 952-961. ДОДАТИ А И У РАДУ

  20. Калењук, Б., Цветковић, Б., Блануша, Д.Ј.(2017б). Аутентична храна руралних подручја Војводине и значај за развој гастрономског туризма. Туристичко пословање, 27-35. УДК 338.48-6:641/642(497.113)

  21. Падејски, Д. (2011). Перлез: живот некада. Банат је као прича, један поглед из средњег Баната. Историјски архив Зрењанин, стр. 70-71.

  22. Републички завод за статистику (2018). Општине и региони у Републици Србији. Републички завод за статистику, Београд (160-164). Преузето 20.11.2020. са https://publikacije.stat.gov.rs/G2018/Pdf/G201813045.pdf T

  23. Тешановић, Д., Калењук, Б., Цветковић, Б., Тошић, П., Бањац, М. (2017). Гастрономски производи Војводине у функцији развоја манифестационог туризма. Пети међународни научни скуп, Унивеерзитет за пословне студије, Бањалука, БиХ, стр. 972-980. DOI 10.7251/NPPS1705972T

Objavljeno
2022/06/17
Rubrika
Članci