ANALIZA UMETNOSTI I PONUDE ZANATSKOG SEKTORA U CILJU UNAPREĐENJA ODRŽIVOG RAZVOJA TURIZMA U CRNOJ GORI

  • Đorđina Janković Mediterranean University
  • Aleksandra Govedarica Mediterranean University
Ključne reči: umjetnost turizam kulturni turizam zanati

Sažetak


Turistički sektor u Crnoj Gori, uprkos bogatoj zanatskoj riznici, nije u dovoljnoj mjeri prepoznao značaj pospješivanja valorizacije ovog kulturnog resursa. Stoga, svrha ovog rada je da se ispitaju potencijalni problemi i slabosti zanatskog sektora i spremnost zanatlija da učestvuju u održivom razvoju turizma, te da se daju potencijalna rješenja za ulazak u turističku djelatnost.

Cilj ovog rada je da se analizom stanja zanatskog sektora, ali i odnosa prema turističkoj valorizaciji zanata, prepoznaju prepreke i kreiraju preporuke u cilju unapređenja održivog razvoja turizma u Crnoj Gori.

Rad obuhvata sekundarna i primarna istraživanja, pri čemu se sekundarno istraživanje bazira na podacima dostupnih bibliografskih jedinica, dok se primarno istraživanje temelji na obradi podataka dobijenih putem ankete, odnosno upitnika, a odnosi se na analizu stavova crnogorskih zanatlija i zaposlenih u institucijama kulture vezano za trenutno stanje zanatske proizvodnje.

Rezultati istraživanja pokazuju slabo učešće zanatlija u turizmu, ali veliku zainteresovanost za predstavljanje njihovih umjetnina za potrebe turizma. Prepoznaju se problemi sa kojima se zanatlije susrijeću, a rezultati pokazuju da nedostaju vizija i strategija razvoja. Ipak, postoje veliki potencijali.

Istraživanje će doprinijeti uključivanju malih privrednika u turističku industriju i valorizaciji nepravedno zanemarenog kulturnog blaga, uviđanjem postojećeg stanja, prepoznavanjem barijera i pružanjem smjernica za njihovo otklanjanje.

 

 

Ključne riječi: umjetnost, zanat, kultura, održivi razvoj,kulturni turizam

 

Objavljeno
2024/06/17
Rubrika
Članci