Невербално понашање као део модела описа комуникативног понашања

  • Isidora D. Komadina Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet, Katedra za ruski jezik i književnost
Ključne reči: комуникативно понашање, невербално понашање, уџбенички текст, социокултурна компетенција

Sažetak


Помоћу модела описа комуникативног понашања који су установљени кроз рад Вороњешке школе комуникативног понашања, а који су се у досадашњој пракси користили конфронтационо, на испитаницима, као и помоћу различитих психолошких тестова (асоцијативни експерименти различитог типа, лингвистички интервјуи), испитивали смо невербално комуникативно понашање на нивоу писаног дискурса, и то уџбеничких основних текстова који се у српској средини користе за усвајање руског језика кроз школски систем. Анализа спроведена путем ситуационог, аспекатског и параметарског модела описа комуникативног понашања на материјалу уџбеничких текстова показала је да се презентовани обрасци комуникативног понашања Руса из литературе не поклапају у потпуности са сазнањима из уџбеника, и да у уџбеницима не постоји довољан број примера који илуструју невербално комуникативно понашање. Овај недостатак умањује могућност стицања социокултурне компетенције која је неопходна за успешно усвајање самог језика.

Reference

Нешић, И. (2018). Развој комуникативних компетенција у настави пословног енглеског језика у високом образовању (дoктoрскa дисeртaциja). Унивeрзитет у Крaгуjeвцу: Филoлoшкo-умeтнички фaкултет.

Пиз, А. (1992). Язык телодвижений: как читать мысли других людей по их жестам. Пер. с англ. Н. Е. Котляр, Н. Новгород:  Ай Кью.

Прохоров, Ю. Е., Стернин, И. А. (2002). Русское коммуникативное поведение: опыт описания русского коммуникативного поведения. Москва: Издательство «Флинта» - «Наука».

Раичевић, В. (2007). Општа методика наставе словенских језика у инословенској средини. Београд: Завод за уџбенике.

Стернин, И. А. (2013). Анализ коммуникативных ситуаций. Воронеж: «Истоки».

Щукин, А. Н. (2015). Обучение речевому общению на русском языке как иностранном. Москва: Русский язык, Курсы.

Inosavljević-Vučetić, M., Krstić, K. (2016). Analiza kulturnih sadržaja u udžbeniku katalonskog jezika: Basic 1. Metodički vidici, 7, 481-497.

Polovina, V., Panić, N. (2010). Problemi lingvističke klasifikacije neverbalnih elemenata u komunikaciji. Anali Filološkog fakulteta, 22, 215-231.

Objavljeno
2022/12/12
Rubrika
Оригинални научни чланак