Bioaktivni sastojci hrane i imunitet

  • Ivana Djuričić Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet, Katedra za bromatologiju

Sažetak


Brojni vitamini i minerali imaju ključnu ulogu u funkcionisanju urođenog i adaptivnog imunskog sistema. Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je odobrila zdravstvene izjave za vitamine A, B6, folate, B12, C i D i minerale Zn, Se, Fe i Cu na osnovu naučnih procena njihovog doprinosa normalnom funkcionisanju imunskog sistema. Učestvuju u održavanju fizičke barijere (koža, mukozne membrane), celularnom odgovoru, regulaciji inflamacije, proliferaciji i diferencijaciji B i T ćelija. Pored esenijalnih nutrijenata i drugi bioaktivni sastojci kao što su alfa-lipoinska kiselina, kvercetin, probiotici, omega-3 masne kiseline, stimulišu imunološki odgovor. Vitamin C održava redoks homeostazu i štiti ćelije od oksidativnog oštećenja, regeneriše druge važne antioksidanse (glutation, vitamin E), moduliše produkciju citokina i smanjuje nivo histamina. Vitamin D povećava oksidativni potencijal makrofaga, redukuje ekspresiju proinflamatornih i povećava ekspresiju antiinflamatornih citokina. Minerali Zn, Se, Mg su važni u proizvodnji i metabolizmu antitela i u održavanju imunološke tolerancije. Omega-3 masne kiseline su prekursori signalnih molekula i specijalizovanih medijatora koji iniciraju rezoluciju inflamacije. Omega-3 masne kiseline moduliraju neke od funkcija imunskih ćelija kao što su makrofage i neutrofili, aktiviraju antigen-specifične odgovore stvarajući antitela i dugotrajnu zaštitu specifičnu za isti patogen.  Probiotici utiču na urođeni i adaptivni imunski odgovor tako što regulišu funkcije imunskih ćelija i smanjuju upalne procese. Zbog svoje sposobnosti da posreduje u inflamatornim putevima, alfa-lipoinska kiselina ima ulogu u prevenciji i lečenju mnogih oboljenja. Kvercetin promoviše povećanje antioksidativnih enzima i neenzimskih antioksidanasa, kao i ekspresiju specifičnih proinflamatornih medijatora i hemokina. Sva navedena biološki aktivna jedinjenja pokazuju značajan potencijal u imunološkom odgovoru.

Reference

Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal nutritional status for a well-functioning immune system is an important factor to protect against viral infections. Nutrients. 2020 Apr;12(4):1181.

Cámara M, Sánchez-Mata MC, Fernández-Ruiz V, Cámara RM, Cebadera E, Domínguez L. A Review of the Role of Micronutrients and Bioactive Compounds on Immune System Supporting to Fight against the COVID-19 Disease. Foods. 2021 May;10(5):1088.

Objavljeno
2022/10/18
Rubrika
Predavanja po pozivu sesija1