Dodaci ishrani i nivo homocisteina i njegovih efekata na kardiovaskularne bolesti

  • Davor Korčok Abela Pharm d.o.o.
  • Milan Ćirić Abela Pharm d.o.o.

Sažetak


Povišen nivo homocisteina povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Cilj ovog literaturnog istraživanja bio je da se ispitaju mehanizmi kojima homocistein podstiče aterosklerozu, a samim tim i progresiju kardiovaskularnih bolesti i ispitati uticaj i prednosti dodataka ishrani koji utiču na nivo homocisteina (folna kiselina, vitamin B6 i vitamin B12) i opšte zdravlje pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima. Pregledan je veliki broja studija koje sugerišu na mehanizam delovanja i efikasnost dijetetskih suplemenata u regulaciji nivoa homocisteina. Najnovija istraživanja su pokazala da unos aktivnog oblika folne kiseline (5-metiltetrahidrofolat), vitamina D, vitamina C, vitamina B6 i vitamina  B12 značajno smanjuje nivo homocisteina u krvi i stoga se preporučuje za smanjenje rizika od ateroskleroze i posledično koronarne bolesti srca, moždanog udara i poremećaja krvnih sudova. Moguće su intervencije koje mogu smanjiti nivo homocisteina, a samim tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Jedna od terapijskih mogućnosti može biti i primena dodataka ishrani. U ovoj studiji je zaključeno da je povišen nivo homocisteina povezan sa aterosklerozom koja je posredovana njegovim učinkom na mehanizme oksidativnog stresa, proces vazodilatacije i na adheziju i agregaciju trombocita. Zaključeno je da postoje naučni dokazi u vezi primene dijetetskih suplemenata u terapiji određenih kardiovaskularnih bolesti. Biće potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdio njegov uticaj na kardiovaskularne bolesti.

Objavljeno
2022/10/18
Rubrika
Usmena saopštenja