Uloga antioksidanasa u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

  • Predrag Vukomanović Visoka zdravstveno-sanitarna škola strukovnih studija “Visan”, Odsek za Farmaciju
  • Bojana Petrović Visoka zdravstveno-sanitarna škola strukovnih studija “Visan”, Odsek za Farmaciju
  • Branislava Daskalović Hemofarm AD
  • Marija Vukomanović Parexel International d.o.o.

Sažetak


Kardiovaskularne bolesti (KVB) su vodeći uzrok smrti i invaliditeta širom sveta, pogoršavaju kvalitet života, ekonomski slabe naciju, i skraćuju očekivanu dužinu života. Zahvaljujući organizovanim preventivnim merama, došlo je do smanjenja stopa mortaliteta od KVB u razvijenim zemljama. Tokom proteklih nekoliko decenija, epidemiološke studije su pokazale da unos voća i povrća, koje je bogato vitaminima i antioksidansima u značajnoj meri smanjuje rizik od KVB i ima zaštitnu ulogu u njihovoj prevenciji. Oksidativni stres je doveden u vezu sa patogenezom mnogih bolesti KVS (ishemijske bolesti srca, ateroskleroza, hiperholesterolemija, dijabetes i hipertenzija). LDL u subendotelnom prostoru, u uslovima oksidativnog stresa, podleže oksidaciji, pri čemu nastaje njegov oksidovani oblik, koji predstavlja jedan od ključnih molekula u promociji zapaljenskog procesa u zidu krvnog suda. Antioksidansi, glavni akteri antioksidativne zaštite na različite načine štite ćelije, blokiraju inicijalnu sintezu slobodnih radikala, eliminišu već postojeće slobodne radikale, popravljaju ćelijska oštećenja ili inhibiraju apoptotsku smrt ćelije. Najznačajniji antioksidansi: selen, vitamin E, β-karoten, vitamin C, karotenoidi, flavonoidi i drugi biljni polifenoli predstavljaju osnovnu odbranu organizma od negativnih efekata slobodnih radikala. Njihova koncentracija u organizmu zavisi od ishrane koja mora biti raznovrsna i izbalansirana da bi se zadovoljile dnevne potrebe. U slučajevima smanjenog unosa usled malnutricije, malapsorpcije, ili povećanih potreba preporučuju se dijetetski suplementi i farmaceutski preparati u čijem sastavu se nalaze pomenuti antioksidansi. Sa druge strane, svi antioksidativni preparati, uključujući i preparate u prevenciji kardiovaskularnih bolesti ne trebaju predstavljati zamenu za pravilnu ishranu, redukciju loših navika i zdrav način života.

Reference

Jenkins DJA, Kitts D, Giovannucci EL, et al. Selenium, antioxidants, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2020;112(6):1642-1652.

Petrović B, Vukomanović P. Petrović B. Pharmacology. Medical Sanitary School of Applied Sciences “Visan”, Belgrade, Republic of Serbia, 2018; ISBN 978-86-87255-42-5. COBISS.SR-ID 269425164.

Objavljeno
2022/10/18
Rubrika
Poster prezentacije sekcije Dijetetika