Analiza uticaja izbora masne faze i prisustva kurkumina na stabilizacioni sloj nanoemulzija korišćenjem elektron paramagnetne rezonantne spektroskopije

  • Jelena Djoković Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet, Katedra za farmaceutsku tehnologiju i kozmetologiju
  • Sotiria Demisli Nacionalna helenska istraživačka fondacija – Institut za hemiju i biologiju
  • Vassiliki Papadimitriou Nacionalna helenska istraživačka fondacija – Institut za hemiju i biologiju
  • Aristotelis Xenakis Nacionalna helenska istraživačka fondacija – Institut za hemiju i biologiju
  • Snežana Savić Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet, Katedra za farmaceutsku tehnologiju i kozmetologiju

Sažetak


Stabilizacioni sloj nanoemulzija utiče na njihovu stabilinost i sudbinu nakon in vivo primene. Cilj ovog rada je bilo proučavanje dinamike monosloja surfaktanata u nanoemulzijama sa različitim masnim fazama (sojinim / ribljim uljem), kao i dobijanje informacija o lokalizaciji kurkumina, aktivne supstance sa brojnim potencijalnim benefitima, korišćenjem tehnike elektron paramagnetne rezonantne (EPR) spektroskopije. Formulacije su analizirane EPR metodom uz pomoć tri različite spinske probe: 5-, 12- i 16-doksistearinske kiseline (DSA), kako bi se istražila dinamika stabilizacionog sloja na različitim dubinama. Rezultati su pokazali da izbor masne faze ima krucijalnu ulogu ne samo na strukturu nanoemulzionih kapi, već i na lokalizaciju aktivne supstance. Dodatak kurkumina doveo je do promene rotaciono korelacionog vremena (τR), naročito kod 5-DSA spinske probe, kod nanoemulzija sa obe masne faze, ukazujući na lokalizaciju u stabilizacionom sloju, ali uz suprotan efekat. U nanoemulzijama sa sojinim uljem, dodatak kurkumina povećava mobilnost spinske probe, što je praćeno padom τR vrednosti sa 2,18±0,60 ns na 1,66±0,61 ns, ukazujući na nastanak manje rigidnog stabilizacionog sloja, dok je u nanoemulzijama sa ribljim uljem doveo do formiranja rigidnije stabilizacione strukture, uz povećanje τR sa 1,19±0,10 ns na 2,96±0,81 ns i sa 1,63±0,13 ns na 2,27±0,19 ns, kod 5-DSA i 12-DSA, respektivno. Zaključak ove studije je da se kurkumin nalazi u stabilizacionom sloju nanoemulzija, ali da njegov uticaj zavisi od izbora masne faze, kao i da ima posebni stabilzacioni efekat u nanoemulzijama sa ribljim uljem.

Reference

Nikolic, I. et al. Curcumin-loaded low‐energy nanoemulsions: Linking EPR spectroscopy‐analysed microstructure and antioxidant potential with in vitro evaluated biological activity. J. Mol. Liq. 2020, 301, 112479.

Griffith, O.H. and Jost, P.C. Lipid Spin Labels in Biological Membrane. In Spin Labeling, Theory and Applications; Berliner, L.J., Eds.; Academic Press: New York, NY, USA, 1976; pp 454–484

Objavljeno
2022/10/18
Rubrika
Poster prezentacije sekcije Farmaceutska tehnologija i kozmetologija