Ukupni polifenoli u pet vrsta jezgrastog voća
Sažetak
Eksperimantalni podaci sve više podupiru hipotezu o preventivnom učinku ishrane bogate voćem i povrćem na zdravlje. Dugo se smatralo da taj učinak treba pripisati antioksidativnom delovanju vitamina. Pažnja se sve više posvećuje jedinjenjima koja nisu vitamini, a posebno polifenolima. Jezgrasto voće sadrži veliku količinu nezasićenih masnih kiselina, a relativno je stabilno, stoga možemo zaključiti o velikom sadržaju antioksidativnih jedinjenja. Ranije se smatralo da ova aktivnost najviše pripada tokoferolu ali su nova, opsežna istraživanja ukazala i na značaj polifenolnih jedinjenja. Orah, kao najčešće korišćeno jezgrasto voće, je i najviše proučavan i pronadjeno je nešto više od 20 različitih polifenolnih jedinjenja, mada se smatra da ih ima mnogo više.Cilj ovog rada bio je da se odredi sadržaj ukupnih polifenola u različitim vrstama jezgrastog voća. Za ovo ispitivanje odabrano je pet vrsta jezgrastog voća od tri vrste proizvođača: kikiriki, brazilski orah, lešnik, badem i orah. Sadržaj ukupnih polifenola odredjen je spektrofotometrijskom metodom po Folin-Ciocalteau.Sadržaj u različitim vrstama voća izuzetno varira kako između samih vrsta tako i u okviru iste vrste u zavisnosti od proizvođača. Najviši je u orahu 2228.68 ± 355.70 mgGAE/100g dok je najniža vrednost dobijena u bademu 102.40 ± 20.44 mgGAE/100g.
- Autori zadržavaju autorska prava i pružaju časopisu pravo prvog objavljivanja rada i licenciraju ga "Creative Commons Attribution licencom" koja omogućava drugima da dele rad, uz uslov navođenja autorstva i izvornog objavljivanja u ovom časopisu.
- Autori mogu izraditi zasebne, ugovorne aranžmane za neekskluzivnu distribuciju članka objavljenog u časopisu (npr. postavljanje u institucionalni repozitorijum ili objavljivanje u knjizi), uz navođenje da je članak izvorno objavljen u ovom časopisu.
- Autorima je dozvoljeno i podstiču se da postave objavljeni članak onlajn (npr. u institucionalni repozitorijum ili na svoju internet stranicu) pre ili tokom postupka prijave rukopisa, s obzirom da takav postupak može voditi produktivnoj razmeni ideja i ranijoj i većoj citiranosti objavljenog članka (Vidi Efekti otvorenog pristupa).