Mineralni sastav liofilizata “waste” ekstrakta crvene ribizle (Ribes rubrum L.) sorte Redpoll

  • Maja Cvetković Univerzitet u Nišu – Medicinski fakultet, Katedra Farmacija
  • Dušan Ilić Univerzitet u Nišu – Medicinski fakultet, Katedra Farmacija
  • Sanja Petrović Univerzitet u Nišu – Tehnološki fakultet
  • Bojana Miladinović Univerzitet u Nišu – Medicinski fakultet, Katedra Farmacija

Sažetak


Crvena ribizla spada u bobičasto voće koje je cenjeno zbog svoje karakteristične arome, oblika i nutritivne vrednosti.  Ovi plodovi su bogati šećerima i fitonutrijentima.  Takodje, odličan je izvor minerala. Prema literaturi, crvena ribizla je posebno bogata kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi sadržaj mineralnih elemenata u liofilizatu ekstrakta ostatka ploda nakon ceđenja soka (eng. waste) koji se dobijen iz sorte Redpoll, kako bi se procenila njegova moguća primena. Analiza je obuhvatila 22 hemijska elementa. Priprema uzoraka za analizu vršena je vlažnom digestijom, nakon čega je koncentracija elemenata određivana metodom indukcije spregnutom plazma-optičko emisionom spektrometrijom (ICP-OES). Mineralni sastav je prikazan opadajućim koncentracijama: K<P<<S<Mg<Ca<Na<Ba<Zn<Sr<Cu<Fe<Si<Mn<Ni<Li. Minerali kao sto su Ag, As, Cd, Co, Cr, P i Ti nisu detektovani u uzorku. Minerali koji su prisutni u najvećoj koncentraciji (K (25,37 mg/g), P (9,482 mg/g), Mg (0.724 mg/g) , Ca (0.637 mg/g)) imaju brojne prednosti. Visok unos K, Mg, Ca povezan je sa smanjenim rizikom od moždanog udara, hipertenzije i osteoporoze. Gvožđe igra bitnu ulogu u transportu kiseonika i učestvuje kao kofaktor u aktivaciji mnogih enzima. Teški metali nisu detektovani, tako da ne predstavljaju opasnost po zdravlje. Podaci dobijeni u ovoj studiji pokazuju da liofilizovani ekstrakt ostatka ploda dobijen nakon ceđenja soka sorte Redpoll predstavlja vredan izvor minerala koji se mogu koristiti u ishrani ljudi i prehrambenoj industriji.

Reference

Nour, V., Trandafir, I., Ionica, M.E. Ascorbic acid, anthocyanins, organic acids and mineral content of some black and red currant cultivars. Fruits. 2011;66: 353-362

Larsson S.C. et al. Magnesium, calcium, potassium and sodium intakes and risk of stroke in male smokers. Arch. Int. Med. 2008;168:459–465.

Objavljeno
2022/10/18
Rubrika
Poster prezentacije sekcije Dijetetika