Procena uticaja nanoemulzifikacije, antioksidanata i temperature na oksidativnu stabilnost ulja semena maline za primenu na koži
Sažetak
U poslednjih dvadeset godina, usled ekoloških i ekonomskih razloga u fokusu istraživanja su biljna ulja koja se dobijaju od nusproizvoda prehrambene industrjje. Na primer, ulje semena maline (Rubus idaeus, Rosaceae), koje obiluje bioaktivnim sastojcima kao što su polinezasićene masne kiseline (linolna i linolenska), karotenoidi, tokoferoli i fenolna jedinjenja, preporučuje se za negu, antioksidativnu i UV-zaštitu kože. Primenu ulja maline ograničava loša oksidativna stabilnost, te je cilj ovog istraživanja bila njegova stabilizacija primenom nanoemulzije (NE), i/ili antioksidanata. Prvo je određivan sadržaj ukupnih karotenoida i fenola, a zatim oksidativni status ulja maline praćenjem relevantnih parametara (peroksidni broj – PB, p-anisidinski broj – PA i sadržaj reaktivnih supstanci tiobarbiturne kiseline – TBARS), tokom mesec dana čuvanja. NEs su pripremljene na bazi novijih prirodnih poliglicerilskih estara pomoću metode inverzije faza, bez ili sa dodatkom ulja semena maline i antioksidanata: sintetskih (butilhidroksitoluen – BHT ili dinatrijumova so etilendiamintetrasirćetne kiseline – Na2EDTA), ili prirodnog ekstrakta žira hrasta kitnjaka (Quercus petraea, Fagaceae). Fizičkohemijska karakterizacija NEs izvršena je analizom distribucije veličina kapi, merenjem električne provodljivosti i pH vrednosti, te određivanjem primarnih i sekundarnih produkata oksidacije (lipidnih hidroperoksida – LH i TBARS supstanci, redom). Nađeno je da se oksidativna stabilnost ulja maline značajno poboljšala čuvanjem u frižideru nakon otvaranja ili dodatkom BHT-a (PB˂10, PA˂6, % INH TBARS >80%). Dobijene NEs su bile polutransparentne (usled malih veličina kapi ˂70 nm) i stabilne na 25 i 40ºC, a drastičan porast oksidacionih produkata je uspešno inhibiran upotrebom BHT-a ili Na2EDTA, kao i pomoću ekstrakta hrasta kitnjaka kao potencijalnog prirodnog stabilizatora.
Reference
Ispiryan, A., Viškelis, J., Viškelis, P. Red Raspberry (Rubus idaeus L.) Seed Oil: A Review. Plants 2021, 10, 944.
Malinowska, P., Gliszczyńska-Świgło, A., Szymusiak, H. Protective effect of commercial acerola, willow, and rose extracts against oxidation of cosmetic emulsions containing wheat germ oil. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2014, 116, 1553–1562.
- Autori zadržavaju autorska prava i pružaju časopisu pravo prvog objavljivanja rada i licenciraju ga "Creative Commons Attribution licencom" koja omogućava drugima da dele rad, uz uslov navođenja autorstva i izvornog objavljivanja u ovom časopisu.
- Autori mogu izraditi zasebne, ugovorne aranžmane za neekskluzivnu distribuciju članka objavljenog u časopisu (npr. postavljanje u institucionalni repozitorijum ili objavljivanje u knjizi), uz navođenje da je članak izvorno objavljen u ovom časopisu.
- Autorima je dozvoljeno i podstiču se da postave objavljeni članak onlajn (npr. u institucionalni repozitorijum ili na svoju internet stranicu) pre ili tokom postupka prijave rukopisa, s obzirom da takav postupak može voditi produktivnoj razmeni ideja i ranijoj i većoj citiranosti objavljenog članka (Vidi Efekti otvorenog pristupa).