Analiza sadržaja mineralnih materija u plodovima Lycium barbarum L. (Solanaceae) gajenim u Srbiji

  • Tijana Ilić Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet, Katedra za bromatologiju
  • Igor Kodranov Univerzitet u Beogradu – Hemijski fakultet, Katedra za analitičku hemiju
  • Stefan Kolašinac Univerzitet u Beogradu – Poljoprivredni fakultet, Katedra za agrobotaniku
  • Nevena Ivanović Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet, Katedra za bromatologiju
  • Bojana Vidović Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet, Katedra za bromatologiju

Sažetak


Plodovi Lycium barbarum L. (Solanaceae), poznatiji kao vučje bobice ili godži, imaju dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini i ishrani stanovnika azijskih zemalja, a poslednjih godina su sve popularniji u Evropi, uključujući i Srbiju. Međutim, nema mnogo podataka o hemijskom sastavu plodova godži gajenih u našoj zemlji. Cilj ovog rada je bio da se izvrši komparativna analiza mineralnog sastava plodova godži prikupljenih sa šest različitih lokacija u Srbiji. Nakon prethodne mikrotalasne digestije, sadržaj makro- (K, Na, P, S, Mg, Ca) i mikroelemenata (Fe, Zn, Cu, Cr, Mn, Mo) u ispitivanim uzorcima suvih plodova godži, određen je primenom  optičke emisione spektrometrije sa indukovano spregnutom plazmom (ICP-OES). Kao što je i očekivano, dobijeni rezultati ukazuju na statistički značajne razlike u sadržaju mineralnih materija u plodovima godži prikupljenih sa različitih lokacija (p < 0,05). Generalno, mineralne materije su zastupljene po sledećem opadajućem redosledu koncentracija: K > P > S > Na > Mg > Ca > Zn > Fe > Cu > Mn > Cr > Mo. Utvrđeni sadržaj makro- i mikroelemenata u jednoj porciji (30 g suvih plodova godži), u odnosu na nutritivne referentne vrednosti (NRV), ukazuje da su plodovi godži bogat izvor Cr i Cu, dok je doprinos jedne porcije plodova godži dnevnom unosu ostalih mineralnih materija ispod 15% NRV.

Objavljeno
2022/10/18
Rubrika
Poster prezentacije sekcije Dijetetika