nn

  • Milimir Govedarica

Abstract


Питања која чине предмет рада анализирана су кроз три групе питања и закључна разматрања у којима су на један резимирани начин изнесени основни резултати до којих се дошло у стручно-критичкој анализи предметних питања. Прва група питања посвећена је општим напоменама о животној средини и инструментима њене адекватне  заштите, и то са два аспекта (међународно-правног  и нормативно-практичог аспекта у Републици Српској). Основни закључак анализе ове групе питања је неопходност обезбеђења (нормативних и практичних ) предуслова за што адекватнију заштиту животне средине, а један  од кључних су инструменти кривичноправног карактера (кривично законодавство и његова примена)

Друга група питања посвећена је предпоставкама жељеног степена адекватности заштите животне средине (њиховом појму и врстама). Основни закључак анализе ове групе питања је да  су предпоставке  жељеног степена обезбеђења адекватности државне реакцију на еколошки као и друге облике криминалитета уопште   бројне, с тим да међу  њима посебно место заузимају оне кривичноправног карактера (кривичноправне норма и њихова примена). Управо, имајући у виду овакав значај кривичноправних норми као инструмената  заштите животне средине трећа група питања посвећена је анализи (нормативној и  практичној) предуслова од којих зависи степен адекватности кривичноправних инструмената у заштити животне средине. Појединачно ппосматрано то су : Кривичноправна норма; Адекватност  примене кривичноправних норми ; Ефикасност поступка откривања и доказивања изврешених еколошких  кривичних дела (ефикасност кривичног поступка); Ефикасно одузмање имовинске користи  стечене  вршењем ове гупе кривичних дела. Основни закључак анализе ове групе питања је  да се, и поред своје различитости, ове предпоставке  морају посматрати у међусобној повезаности. Само у случајевима када су оне истовремено ( и са нормативног и са практичног) аспекта испуњене  може се говорити да су у функцији жељеног степена адекватности заштите животне средине, што још увек није случај са Републиком Српском, посебно  када је реч о њиховим практичним аспектима.

References

-Бабић,М.,Коментар Кривичног законика Републике Српске, Лакташи, 2021


-Бабић,М.,Марковић,И.,Кривично право, Општи дио, Бања Лука, 2008.


-Батрићевић, А.,Еколошка кривична дела и криминалитет корпорација, Зборник Екологија и право, Београд, 2012.


-Бејатовић,С.,Начело опортунитета кривичног гоњења као инструменат ефикасности државне реакције на криминалитет (норма и пракса), У:``Кривичноправни инструменти ефикасности државне реакције на криминалтет (норма и пракса), Српско удружење за  кривичноправну теорију и праксу, Добој, 2022


-Бејатовић,С., Међународна кривичноправна сарадња и адекватност борбе против криминалитета, У: `` Реформски процеси и поглавље 23 (годину дана после)``,Српско удружење за кривичноправну теорију и праксу, Београд, 2017.


-Бејатовић,С., Казнена политика и превенција кримиалитета, Збор``Казнена политика и птревенција криминалитета``, Српско удружење за кривичноправну теорију и праксу, Требиње, 2019


-Бејатовић,С., Одузимање незаконито стечене имовине и превенција криминалитета, Збор.``Кривичне и прекршајне санкције и мере: Изрицање, извршење и условни отпуст``, Институт за криминолошка и социолошка истраживања, Београд, 2016


-Дреновак-Ивановић,М., и др.,  Правни инструменти еколошке заштите – грађанскоправна и кривичноправна заштита, Фидуциа ,Београд, 2013.


-Деспотовић,Љ., Еколошка парадигма, Stylos, Нови Сад, 2002.


-Михајлов, А.,Основе аналитичких инструмената у области животне средине, Факултет за заштиту животне средине, Сремска Каменица, 2010.


-Игњатовић,Ђ., Сузбијање најтежих облика криминалитета у условима транзиције и несигурности, Збор. `` Тешки облици криминала``,  Институт за криминолошка и социолошка истраживања, Београд, 2004.


-Јовашевић, Д.,Улога стандарда међународне заједнице у уређивању и заштити животне средине, Политичка ревија, бр. 1/2009.


-Јоксић,И., Кривичноправна заштита животне средине у законодавству и пракси, Институт за упоредно право, Београд, 2012.


-Јолџић,В., Кривична, дисциплинска и материјална одговорност за еколошка кривична дела, Институт за криминолошка и социолошка истраживања, Београд, 2007.


-Лазић,Д., и др. Кривичноправна заштита животне средине у Републици Србији и њено усклађивање са законодавством Европске уније, Пословни и правни факултет ,,МБ“, Београд, 2021.


-Милошевић,М., Појам одговорног лица у Закону о одговорности  правних лица за кривична дела, У : ``Кривично законодавство и функцконисање правне државе, Српско удружење за кривичноправну теорију и праксу``, Требиње, 2018.


-Понтинг,К., Еколошка историја света,  Одисеја, Београд, 2009


-Павловић,М., Еколошко инжењерство, Технички факултет „Михајло Пупин“, Зрењанин, 2002.


-Стојановић, З., Кривично законодавство и тешки облици криминалитета, У: ``Тешки облици криминала,`` Институт за криминолошка и социолошка истраживања, Београд, 2004.


-Симовић,М.,Новчана казна као ванинституцинални облик реакције на имовински криминалитет, У:``Ванинституционалне мере, поједностављене форме поступања и други кривичноправни инструменти реакције на криминалитете (испуњена очекивања или не?)``, Српско удружење за кривичноправну теорију и праксу,  Београд, 2022.


-Симовић,М.,Оштећено лице и кривичнопроцесно законодавство БиХ-међународни правни стандарди, искуства у примени и мере унапређења,У .``Жртва кивичног дела и кривичноправни инструменти заштите`` Мисија ОЕБС-а у Србији, Београд, 2020.


-Тодоровић,З., Безбедносни аспект заштите и унапређења животне средине неких развијених европских земаља и земаља у транзицији, Безбедност, Београд, 4/07.


-Ђорђевиђ,Ђ., Одговорност  правних лица за кривична дела у кривичном праву, У: ``Савремене тенденцје кривичноправне репресије као инструменат сузбијања криминалитета``,  Српско удружење за кривичноправнун теорију и праксу, Бијељина 2010.


-Ћирић,Ј.,Страх и његови правни аспекти, Збр,. Збор.``Организација правосуђа и ефикасност судске заштите (Европски стадарди и стање у Србији-Кривичноправни аспект``,Српско удружење за кривичноправну теорији и праксу, Београд, 2018.


-Ђорђевић,Ђ.,Казнена политика у Србији - изазови и механмизми унапређења, Збор.``Организација правосуђа и ефикасност судске заштите (Европски стадарди и стање у Србији-Кривичноправни аспект)``, Српско удружење за кривичноправну теорији и праксу,Београд, 2018.


-Шкулић, M.,Eфикасаност судске заштите и кривичноправни инструменти обезбеђења, У:``Организација правосуђа и ефикасност судске заштите (Европски стадарди и стање у Србији-Кривичноправни аспект)``,Српско удружење за кривичноправну теорији и праксу, Београд, 2018.

Published
2023/05/15
Section
Originalni naučni rad