MODERN ASPECTS OF INNOVATION CULTURE IN THE FIELD OF THE FOOD INDUSTRY AS A PART OF THE AGRI-FOOD CHAIN
Sažetak
Inovacija je pokretačka snaga razvoja preduzeća i vitalni činilac njihovog opstanka. Pokretanje novog posla je često praćeno otkrivanjem novih tržišnih niša, ponudom novih inovativnih proizvoda ili lansiranjem novih pristupa u procesu zadovoljenja potrošačkih preferencija. U okruženju koje se stalno menja, preduzeća moraju izgraditi kulturu inovacija koja neguje usmerenost ka inovacijama. Ovaj rad pruža pregled aktuelnih konceptualnih rešenja kulture inovacija, kao i faktora koji je određuju. Posebna pažnja je usmerena ka specifičnostima preduzeća u okviru prehrambene industrije. Prehrambena industrija je predstavnik sektora u kom je još uvek u primeni jednostavna tehnologija, posebno u smislu troškova istraživanja i razvoja. Međutim, kao rezultat globalne krize (klimatske promene, vojni sukobi i narušeni lanci snabdevanja) raste značaj ovog sektora, kao i njegov potencijal da ponudi kvalitetnu i zdravu hranu. U radu se analizira međusobna povezanost između kulture inovacija i nivoa inovacionih aktivnosti u oblasti proizvodnje hrane kao segmenta poljoprivredno-prehrambenog lanca. Na osnovu toga, u radu se predlaže model kulture inovacija u oblasti prehrambene proizvodnje. U radu su takođe predstavljene studije slučaja koje se odnose na poslovne prakse preduzeća u okviru pomenutog sektora. Cilj istraživanja se odnosi na testiranje relevantnosti modela i identifikovanje ključnih faktora koji pomažu preduzećima da razviju ponašanje orijentisano ka inovacijama, a takođe i ključnih barijera takvom ponašanju. Na posletku, predložene su smernice za dalja unapređenja modela, kao i pravci budućih istraživanja.
- Autori zadržavaju autorska prava i pružaju časopisu pravo prvog objavljivanja rada i licenciraju ga "Creative Commons Attribution licencom" koja omogućava drugima da dele rad, uz uslov navođenja autorstva i izvornog objavljivanja u ovom časopisu.
- Autori mogu izraditi zasebne, ugovorne aranžmane za neekskluzivnu distribuciju članka objavljenog u časopisu (npr. postavljanje u institucionalni repozitorijum ili objavljivanje u knjizi), uz navođenje da je članak izvorno objavljen u ovom časopisu.
- Autorima je dozvoljeno i podstiču se da postave objavljeni članak onlajn (npr. u institucionalni repozitorijum ili na svoju internet stranicu) pre ili tokom postupka prijave rukopisa, s obzirom da takav postupak može voditi produktivnoj razmeni ideja i ranijoj i većoj citiranosti objavljenog članka (Vidi Efekti otvorenog pristupa).