ORGANSKA HRANA I TRADICIONALNI NAČIN UZGOJA KAO MOGUĆNOST RAZVOJA SRBIJE
Sažetak
Proizvodnja organske hrane donosi mogućnost razvoja ruralnih krajeva jer je na takvim mestima zagađenje minimalno, pa je hrana proizvedena u takvim uslovima kvalitetnija zbog nižeg nivoa hemikalija utrošenih u procesu proizvodnje i kao takva pozitivnije utiče na zdravlje ljudi. Povratak tradicionalnom načinu proizvodnje donosi sigurnu ekonomsku dobit proizvođačima. Proizvodnja organske hrane otvara mogućnost razvoja privrede i ekspanzije izvoza.
Reference
Barański, M., Srednicka-Tober, D., Volakakis, N., Seal, C., Sanderson, R., Stewart, G. B., et al. (2014). Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: A systematic literature review and meta-analyses. British Journal of Nutrition, 112(5), 794–811. pmid:24968103.
Direkcija za nacionalne referentne laboratorije, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije. Preuzeto sa http://www.dnrl.minpolj.gov.rs.
Luttikholt, L. W. (2007). Principles of organic agriculture as formulated by the International Federation of Organic Agriculture Movements. NJAS-Wageningen Journal of Life Sciences, 54(4), 347-360. doi: 10.1016/S1573-5214(07)80008-X.
Northbourne, L. (2003). Look to the Land. Sophia Perennis.
Padel, S., Röcklinsberg, H., & Schmid, O. (2009). The implementation of organic principles and values in the European Regulation for organic food. Food Policy, 34(3), 245–251.
Paull, J. (2006). The farm as organism: The foundational idea of organic agriculture. Elementals: Journal of Bio-Dynamics Tasmania, 80, 14-18.
Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji metodama organske proizvodnje. Službeni glasnik RS, 48/2011, 40/2012.
Pravilnik o uslovima i načinu korišćenja podsticaja za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta kroz podršku investicijama u preradu i marketing u sektoru mleka, mesa, voća, povrća i grožđa. Službeni glasnik RS, 73/2014, 45/2015.
Pravilnik o metodama organske stočarske proizvodnje. Službeni list Savezne Republike Jugoslavije, 51/2002.
Preuzeto sa http://www.b92.net/mobilni/zdravlje/928179.
Preuzeto sa http://www.serbiaorganica.info/info-za-potrosace/kako-prepoznati-organski-proizvod/.
Steiner, R. (2004). Agriculture Course: The Birth of the Biodynamic Method. Eight Lectures Given in Koberwitz, Silesia, Between 7 and 16 June 1924. Rudolf Steiner Press.
Tomaš, M., Pejanović, R., Popović-Vranješ, A., & Maksimović, G. (2010). Organska proizvodnja kao faktor ruralnog razvoja AP Vojvodine. Agroekonomika, 47-48, 67-79.
Zakon o organskoj proizvodnji. Službeni glasnik RS, 30/2010.
- Autori zadržavaju autorska prava i pružaju časopisu pravo prvog objavljivanja rada i licenciraju ga "Creative Commons Attribution licencom" koja omogućava drugima da dele rad, uz uslov navođenja autorstva i izvornog objavljivanja u ovom časopisu.
- Autori mogu izraditi zasebne, ugovorne aranžmane za neekskluzivnu distribuciju članka objavljenog u časopisu (npr. postavljanje u institucionalni repozitorijum ili objavljivanje u knjizi), uz navođenje da je članak izvorno objavljen u ovom časopisu.
- Autorima je dozvoljeno i podstiču se da postave objavljeni članak onlajn (npr. u institucionalni repozitorijum ili na svoju internet stranicu) pre ili tokom postupka prijave rukopisa, s obzirom da takav postupak može voditi produktivnoj razmeni ideja i ranijoj i većoj citiranosti objavljenog članka (Vidi Efekti otvorenog pristupa).