Psihoanalitička tumačenja predrasuda sa osvrtom na predrasude prema osobama sa ometenoš

  • Sanja Dimoski Univerzitet u Beogradu, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju

Sažetak


Ovaj rad se bavi psihoanalitičkim teorijskim tumačenjima predrasuda i specifično predrasuda prema osobama sa ometenošću. Ovo teorijsko stanovište spada u ona koja predrasude tumače ličnošću pojedinca. Istraživanje i tumačenje predrasuda prema osobama sa ometenošću jedna je od značajnih tema savremenog socijalnog modela ometenosti. Psihoanalitička tumačenja predrasude, pa tako i predrasude prema osobama sa ometenošću, određuju kao posledicu rada mehanizama odbrane, naročito projekcije. U radu je diskutovana emotivna komponenta stava, s obzirom na njenu predominaciju kod predrasuda kao ekstremnih stavova. U ovoj analizi uzimana su obzir i nesvesna emotivna reagovanja koja mogu komponovati emotivnu ambivalenciju u odnosu na neki objekat stava. Predrasude prema osobama sa ometenošću dovođene su u vezu i sa iracionalnim emocionalnim reakcijama i nesvesnim fantazijama vezanim za objekat stava.

Reference

Brown, R. (1995). Prejudice: Its Social Psychology. Cambridge, MA: Blackwell.

Cameron, L., & Rutland, A. (2006). Extended contact through story reading in school: Reducing children's prejudice toward the disabled. Journal of Social Issues, 62, 469-488.

Dimoski, S. (2011). Stavovi prema osobama oštećenog sluha i faktori koji ih određuju. Beograd: Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Brown, R. (1995). Prejudice: Its Social Psychology. Cambridge, MA: Blackwell.

Objavljeno
2012/12/28
Rubrika
Pregledni članak