Development of national food culture in medieval Serbia

  • Младенка Ђуровић
  • Александар Божић Средња туристичка школа Нови Београд
  • Милана Борковић Академија струковних студија, Одсек Висока туристичка школа
  • Теодора Тошић
Keywords: Middle Ages, gastronomy, food culture, Nemanjić dinasty

Abstract


Summary: The way of eating in a certain historical period in a country can be an interesting indicator of the economic, agricultural and social climate, but also of various influences from the environment. Dining in the Middle Ages was conditioned by social and material status. The way of life in the city and the village differed, and this can easily be established on the basis of their tables. Peasants had to grow their own livestock, grains, fruits and vegetables, while the privileged bought them at the markets or imported them from abroad. The limited availability of products that can be used to prepare meals made the people in the countryside more appreciative of everything they produced, and wasting food was almost unthinkable. The study of food production and methods of preparation and consumption has become interesting to science only in the last few decades - studies of other sociological activities took precedence. The table is a precise indicator of all life circumstances: social status, joys and sorrows, traditions or rituals. In addition, the geographical position of Serbia on the Balkan Peninsula, where the roads between Europe and Asia cross, has resulted in the mixing of different cultures, and thus has influenced the culture of food. The medieval population of Serbia inhabited geographically diverse areas, there were frequent migrations, wars, looting and robbery. Serbia was often affected by droughts and diseases, but marriages were also made between noble families. All that left its mark on Serbian cuisine. The meeting of Oriental and Central European cultures brought variety in the number of foods, their processing and processing, storage methods and customs, as well as table manners. The beginnings of the national cuisine of the Serbs are linked to the Nemanjić dynasty. There are numerous historical sources about the development of culinary culture, and reliable testimonies are church charters and similar sources.

References

Анђелковић, Ракићевић  2018: Ур. М. Анђелковић, Т. Ракићевић. Свети Сава  Студенички типик, Saint Sava. The Studenica Typikon. Студеница: Манастир Студеница


Бorojević 2005: К. Бorojević. Nutrition and environment in medieval Serbia: charred cereal, weed and fruit remains from the fortress of Ras. Vegetation History and Archaeobotany 14   453–464


Балтић, Јањић, Поповић, Балтић, Бошковић, Старчевић 2018: М. Балтић, Ј. Јањић, М. Поповић, Т. Балтић, М. Бошковић, М. Старчевић. Meat in traditional Serbian cuisine. Meat Technology; 59, 54-62


Благојевић  1989: М. Благојевић. Србија у доба Немањића: Од кнежевине до царства 1168-1371. Београд: Вајат


Богдановић 1924: Д. Богдановић. Теодосија, Живот светог Саве. Старе српске биографије. књига 5  Београд: Просвета – Српска књижевна задруга


Вујаклија  1980: М. Вујаклија. Лексикон страних речи и израза. Београд: Просвета.


Гецић  1995: М. Гецић. Дубровачка трговина сољу у 14.веку.  Зборник Филозофског факултета у Београду 3, Београд: 1995, 95-152


Грубишић Банић 2012: А. Грубишић Банић. Оброк дана после сутра. Представе о храни и исхрани у постапокалиптичним филмовима. Етноантрополшки проблем  1 (7)  185-212


Динић-Кнежевић 1966: Д. Динић-Кнежевић. Трговина вином у Дубровнику у 14.веку, Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду:  9, 39-85


Динић-Кнежевић 1967: Д. Динић-Кнежевић. Трговина житом у Дубровнику у 14.веку. Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду:  10, 79-130


Динић-Кнежевић 1971: Д. Динић-Кнежевић. Трговина уљем у Дубровнику 14.века.  Хисторијски зборник 23-24,  290-304


Драшковић 2018: С. Драшковић. Међународна гастрономија. Београд: Универзитет Сингидунум


Ђурић, Метохит 1986: И. Ђурић, Т. Метохит. Византијски извори за историју народа Југославије. Том 6, Ур. Ф. Баришић, Б. Ферјанчић, Београд: Византолошки институт САНУ- посебна издања  63-142


Живковић 2015: Д. Живковић. Култура исхране у Србији. Београд: Етнографски музеј у Београду, 8


Ковачевић-Којић 1964: Д. Ковачевић-Којић. Прилог проучавању занатства у Новом Брду и околини. Зборник Филозофског факултета у Београду: 8-2, 527


Марјановић-Душанић, Поповић 2004: С. Марјановић-Душанић, Д. Поповић. Приватни живот у српским земљама средњег века. Београд: Clio.


Медовић, 2004: А. Медовић, Zum Ackerbau in der Lausitz vor 1000 Jahren. Der Massenfund verkohlten Getreides aus dem slawischen Burgwall unter dem Hof des Barockschlosses von Gross Lubbenau, Kreis Oberspreewald-Lausitz, Hauptburg der Slawen in Wagrien 5 Naturwissenschaftliche Beitrage, Starigard/Oldenburg (eds.). Offa-Bucher NF 82, Neumunster:185–235


Митровић 2017: К. Митровић. Јелена, владарка и монахиња Манастир Градац. Ур. Сестринство манастира Градац, Градац: Манастир Градац 45-64


Младеновић  2004: А. Младеновић. Повеља кнеза Лазара.  Београд: Чигоја.


Мошин, Ћирковић, Синдик 2011: В. Мошин, С. Ћирковић, Д. Синдик. Христовуља великог жупана Стефана Немање манастиру Студеници. Зборник средњовековних ћириличких повеља и писама Србије, Босне и Дубровника Књига I (1186-1321) Ур. В. Мошин, С. Ћирковић, Д. Синдик, Београд: Историјски институт 61-63


Огњевић 2012: Т. Огњевић. Српска средњовековна гозба. Годишња конференција Регионалних музеја Међународног савета музеја (ICOM ICR) Дом и огњиште Регионални музеји и гастрономско наслеђе 23-28  Београд


Острогорски 1957: Г. Острогорски. History of the Byzantine State. New Brunswick: Rutgers University Press


Портић  2011: М. Портић. Гастрономија. Београд:Универзитет Сингидунум


Рељић 1978: Љ. Рељић. Исхрана сеоског становништва комуне Неготин. Гласник Етнографског музеја  31-32


Спремић 2004: М. Спремић. Јело и пиће. Приватни живот у српским земљама средњег века. ур. С. Марјановић-Душанић, Д. Поповић  Београд: Clio


Стениџ 2010: Т. Стениџ. Јестива историја човечанства.  Београд: Геопоетика


Стојановић-Пантовић 2008: Б. Стојановић Пантовић. Побуна против средишта. Панчево: Мали Немо


Тројановић 1896: С. Тројановић. Старинска српска јела и пића. књига друга Београд: Српска краљевска академија 34


Comnena 1928: A. Comnenahe Alexiad, Edited and translated by E.A. Dawes. London:    Routledge


Hill, Bryer 1995: S. Hill, A. Bryer. Byzantine Porridge, Tracta, Trachanas and Tarhana, Food in antiquity.  Exeter: University of Exeter Press  44–54


Kislinger 1999: E. Kislinger. Rules and realities of Byzantine diet. Food, a culinary history from antiquity to the present, Flandrin J-L, Montanari M (eds), English edition by A. Sonnenfeld, New York: Columbia University Press 194–206


Kroll, Willerding 2004: H. Kroll, U. Willerding. U Die Pflanzenfunde von Starigard/Oldenburg. Hauptburg der Slawen in Wagrien 5 Naturwissenschaftliche Beitruge. Offa-Bucher NF 82 Neumunster 135–184


Lefort 2002: J. Lefort. The Rural Economy, Seventh-Twelfth Centuries.  The Economic history of Byzantium from the seventh through the fifteenth century A.E. Laiou (ed), Washington, DC: Dumberton Oaks 232–310


Lunt 1997: H. Lunt. Food in the Rus’ Primary Chronicle. Food in Russian history and culture  M. Glants, J. Toomre (eds), Bloomington: Indiana University Press 15–30


Montanari 1999: M. Montanari. Introduction: Food Models and Cultural Identity. Food, a culinary history from antiquity to the present, J.-L. Flandrin, M. Montanari M (eds), English edition by A. Sonnenfeld, New York: Columbia University Press 189–193


Szydlowski, Wasylikowa 1973: Ј. Szydlowski, К. Wasylikowa. Cereals from the early medieval fortified Settlement in Lubomia, district Wodzislaw Słaski, southern Poland. Folia Quaternaria: 42, 37–93


Zeist, Wasylikowa, Behre  1991: Willey Van Zeist; Krystyna Wasylikowa; Karl-Ernst Behre


.Progress in Old World palaeoethnobotany: a retrospective view on the occasion of 20 years of the International Work Group for Palaeoethnobotany. Rotterdam: Balkema 207–239


 


 


 


 


 


 


 

Published
2023/07/05
Section
Članci