Obeleženo šezdeset godina postojanja Vojnotehničkog glasnika

2012/09/06

U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, 27. avgusta 2012. godine, obeleženo je šezdeset godina postojanja Vojnotehničkog glasnika, naučnog časopisa Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Povodom jubileja, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić uručio je uredniku Vojnotehničkog glasnika potpukovniku Nebojši Gaćeši Vojnu spomen-medalju za izuzetan doprinos sistemu odbrane Republike Srbije.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, državni sekretar Aleksandar Nikolić i pomoćnici ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović i budžet i finansije Srbislav Cvejić, kao i druge visoke zvanice sistema odbrane i visokoškolskih institucija Republike Srbije.

Čestitajući važan jubilej, ministar Vučić je rekao da je iz Vojnotehničkog glasnika bio u prilici da nauči, istovremeno shvatajući njegov značaj i važnost.
Ministar je zahvalio uređivačkom timu, urednicima i saradnicima časopisa, obećavajući dalju podršku za delo koje je od velikog značaja za celokupan sistem odbrane, namensku industriju, ali i za budućnost.

Na svečanosti je potpukovnik Nebojša Gaćeša govorio o istorijatu i dostignućima naučnog časopisa i odao priznanje naporima prethodnih autora, redakcija i uređivačkih odbora.

O programskoj orijentaciji Vojnotehničkog glasnika govorio je predsednik Uređivačkog odbora brigadni general dr Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.
U nastavku svečanosti, za doprinos afirmaciji Vojnotehničkog glasnika, general Zrnić je uručio zahvalnice profesorima: dr Branku Kovačeviću, rektoru Univerziteta u Beogradu, dugogodišnjem članu Uređivačkog odbora Vojnotehničkog glasnika, dr Gradimiru Milovanoviću, dopisnom članu Srpske akademije nauke i umetnosti, dr Miroslavu Trajanoviću, šefu Katedre za proizvodno-informacione tehnologije i menadžment Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, kao i Centru za evaluaciju u obrazovanju i nauci (CEON).

Predsednik CEON-a prof. dr Pero Šipka je u svom izlaganju istakao da je CEON u  uredništvu časopisa prepoznao grupu entuzijasta.

Potpukovnik Slavoljub Marković, direktor Medija centra „Odbrana“ u okviru čije izdavačko-naučne delatnosti deluje Vojnotehnički glasnik, ukazao je na značaj časopisa, ali i ostalih u okviru te medijske kuće u naučnom svetu, ujedno zahvaljujući svim prethodnim urednicima i saradnicima na dugogodišnjoj saradnji.

Povodom jubileja, u foajeu Doma vojske priređena je izložba prethodnih brojeva Vojnotehničkog glasnika, kao i časopisa koje je glasnik nasledio.

O 60. rođendanu Vojnotehničkog glasnika javnost su obavestila brojna sredstva informisanja u našoj zemlji: Međunarodni radio Srbija, Tanjug, Beta, Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine, RTV Pink,  Politika, Kurir, Pres i mnogi drugi.

 

Više detalja može se videti na sajtu Vojnotehničkog glasnika, stranice 60 GODINA: http://www.vtg.mod.gov.rs