Savremeno naoružanje i vojna oprema za br. 2-2016

  • Nikola M. Ostojić Vojna akademija KoV,

Sažetak


Vojna parada u Nju Delhiju

Dan Republike Indije, 26. januar, i ove godine obeležen je mnogobrojnim manifestacijama i svečanostima čiji sastavni deo je bila i vojna parada u Nju Delhiju. Za ovu mnogoljudnu državu to je jedan je od najznačajnijih nacionalnih praznika, koji se obeležava na dan kada je, 26. januara 1950. godine, usvojen Ustav po kome je Indija postala istinski suverena i demokratska republika.

Parada je koncipirana tako da ne prikazuje samo vojnu moć Indije, već i njene neizmerne kulturne, nacionalne i regionalne raznolikosti.

U paradi su učestvovale tri divizije indijskih oružanih snaga, dvanaest različitih pukova indijske vojske, pripadnici mornarice i vazduhoplovstva sa svojim šarolikim uniformama i službenim odlikovanjima. Svaka indijska država i teritorija unije je predstavljena raznolikim ešalonom koji naglašava jedan od brojnih aspekata njegove kulture.

Tokom parade predstavljeno je ukupno 25 ešalona sa različitim vojnim vozilima, 30 aviona vlastite ili proizvodnje u kooperaciji sa stranim ulagačima i kooperantima, 20 vojnih orkestara, 30 kulturnih ešalona i 1200 učenika. Brojne svečanosti održane su i u mnogim drugim krajevima i glavnim gradovima širom zemlje. U Bangaloru je takođe organizovana parada i kulturni sajam, zatim u Kalkuti, Čenaju, Mumbaju … Sve proslave završavale su se 29. januara.

Od vojne tehnike na paradi najpre su predstavljena oklopna borbena vozila sa tenkom „Bišma” (Bhishma) na čelu. To je borbeno vozilo u koje su vlastita industrija i razvojni instituti uložili mnogo inovacija. Paradom su dominirali tenkovi T-90 i T-72, borbena vozila pešadije BMP-2, specifična transportna vozila za kopnenu vojsku, vojnu policiju, paramilitarnu jedinicu i snage za borbu protiv terorizma.

Iako je parada bila jubilarna, ona nije izražavala nameru da se predstave vojna dostignuća, već je viđeno standardno masovno naoružanje od poznatih indijskih pušaka, mitraljeza i bacača bombi, preko nekoliko modela višecevnih bacača raketa, do poznatih protivavionskih sistema za zaštitu kopnenih snaga od dejstva iz vazdušnog prostora.

Od raketnih sistema na paradi predstavljene su protivbrodske i balističke rakete za podršku kopnenih snaga.

Nesumljivo je Indija, samom koncepcijom predstavljanja naoružanja i opreme, poslata poruka da nema nameru da u mirnodopskim uslovima ističe svoju vojnu sposobnost. Ali je naglašena odbrambena sposobnost da, u slučaju napada, može da dejstvuje po protivniku udaljenom više hiljada kilometara. To je u skladu sa njihovim vanjsko političkim stavovima i uverenjem da toj zemlji ne preti neka ozbiljna neposredna vojna opasnost.

Biografija autora

Nikola M. Ostojić, Vojna akademija KoV,
Završio Vojnu akademiju, pukovnik u penziji, novinar, publicista
Objavljeno
2016/04/04
Rubrika
Savremeno naoružanje i vojna oprema