Logistička podrška Vojske Srbije (snabdevanje i održavanje putem javnih nabavki)

Ključne reči: logistička podrška, javne nabavke, snabdevanje, održavanje, tekuće održavanje

Sažetak


Uvod/cilj: Rad je zasnovan na Pravilu tehničke službe, Zakonu o javnim nabavkama, kao i na iskustvima načelnika logistike u logističkom bataljonu KoV-a stečenim na obavljanju dužnosti..  Navedene su odredbe o logističkoj podršci uopšte i sprovođenju nabavki na nivou bataljona.

Metode: Teorijski sistem snabdevanja i održavanja je veoma složen; sastoji se od niza elemenata, organizacijskih celina, kao i od određenih načela. Pri realizaciji je potrebno uzeti u obzir sva načela i pridržavati se pravila i uputstava. Takođe, značajna je i pomoć kolega iz VS i drugih državnih institucija, koji se nalaze na odgovarajućim pozicijama, a bitni su za logističku  podršku.

Rezultati: Krajnji rezultat rada jeste prikaz dela poslova koje obavlja organ logistike u bataljonu sa osvrtom na nabavke po kontu 4252. Težište završnog dela rada je na instrukcijama kojima se bliže reguliše i definiše podela nabavki, kao i sprovođenje po kontnom rashodu 4252 – „tekuće popravke i održavanje opreme”.

Zaključak: Prilikom izrade rada najveću poteškoću predstavljala su razna pravila i zakoni. Naime, pojedina pravila pisana su sedamdesetih godina prošlog veka, i još uvek su na snazi. Stoga bi bilo potrebno da se definišu nova pravila i organizacije, po ugledu na zemlje u okruženju u kojima je taj sistem zaživeo.

Reference

Conić, N. 2008. Mornaričkotehničko i tehničko obezbeđenje, zabeleške sa predavanja. Beograd: Vojna akademija (in Serbian).

Eklz, E.H. 1968. Logistika u nacionalnoj odbrani. Beograd: Vojnoizdavački zavod (in Serbian).

Maksić, R., Andrejić, M.& Nikolić, N. 2005. Taktika tehničke službe. Beograd: Ministarstvo odbrane, Sektor za ljudske resurse, Uprava za školstvo (in Serbian).

Nikolić, M. 2000. Nacionalna logistika, predavanja u ŠNO. Beograd: Škola nacionalne odbrane (in Serbian).

Pantelić, В. 1986. Snabdevanje tehničkim materijalnim sredstvima. Zagreb: Visoke Vojne Škole KoV JNA (in Serbian).

-Službeni glasnik Republike Srbije. 91/2019. Zakon o Javnim nabavkama. Beograd: JP „Službeni glasnik“ (in Serbian).

-Službeni vojni list. 29/2014. Pravilnik o Materijalnom poslovanju. Beograd: Ministarstvo odbrane Republike Srbije (in Serbian).

-SSNO. 1979. Pravilo Tehničke službe. Beograd: SSNO, TehničkaUprava (in Serbian).

-Škola nacionalne odbrane. 2005. Organizacija održavanja TMS, skripta. Beograd: Škola nacionalne odbrane (in Serbian).

Objavljeno
2022/03/19
Rubrika
Pregledni radovi